https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horacka-galerie-vezme-zajemce-na-mista-kde-vznikaly-vystavene-krajinomalby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horácká galerie vezme zájemce na místa, kde vznikaly vystavené krajinomalby

6.7.2021 00:57 | NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ (ČTK)
Výstava byla v galerii instalovaná na konci května. Původně měla skončit 11. července, ale podle Mrkosové bude zřejmě prodloužená do 1. srpna. Výstava je složená převážně ze zapůjčených děl malířů se vztahem k regionu. Ilustrační foto
Výstava byla v galerii instalovaná na konci května. Původně měla skončit 11. července, ale podle Mrkosové bude zřejmě prodloužená do 1. srpna. Výstava je složená převážně ze zapůjčených děl malířů se vztahem k regionu. Ilustrační foto
Foto | Tina Kuper / Unsplash
Horácká galerie v Novém Městě na Moravě na Žďársku připravila netradiční doprovodnou akci výstavy Vcházení do krajinomalby. Při dvou exkurzích 10. a 24. července vezme zájemce na místa, na kterých vznikaly vystavené obrazy. Lidé tak budou moci porovnat výhledy do krajin zachycené několika malíři s realitou. ČTK to řekla kurátorka výstavy Petra Mrkosová.
 

Místa v krajině dohledal krajinný ekolog Petr Halas, ne vždy to bylo jednoduché. "Některá místa, i ta, která se na první pohled jeví jako jasná, bylo náročné určit, protože prostředí se velmi změnilo," řekla Mrkosová. Snahou bylo najít přesné místo, odkud umělci obraz malovali. "A tím, že ti malíři si často něco domysleli, dokreslili, nebo naopak něco vynechali, to bylo ještě těžší," řekla Mrkosová.

Exkurze začne v Novém Městě na Moravě u Kazmírova rybníka, který inspiroval rodáka z Pohledce u Nového Města na Moravě Josefa Jambora (1887 - 1964). Dalšími zastávkami bude Vříšť, Sněžné nebo Dalečín.

Výstava byla v galerii instalovaná na konci května. Původně měla skončit 11. července, ale podle Mrkosové bude zřejmě prodloužená do 1. srpna. Výstava je složená převážně ze zapůjčených děl malířů se vztahem k regionu. Vedle Jambora to je Jiří Karel Heřman (1892 - 1969), synovec malíře Luďka Marolda, který část života strávil na Vysočině, pak se usadil v Uherském Hradišti. Pouze ve fotokopii jsou na výstavě zastoupeny obrazy Františka Richtera, který maloval i zříceninu v Dalečíně, kam exkurze zamíří. Richter (1774 - 1860) se narodil v Brně, mezi jeho práce patří řada vedut Brna, zachycoval také historické stavby, na čas se usadil v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku jako lékař.

Od Kazmírova rybníku bude celodenní exkurze pokračovat mikrobusem na další místa. S podobným způsobem rozšíření prezentace výstav přišla galerie už v roce 2014. Letošní novinkou je zajištění společné dopravy.

Novoměstská galerie je jednou ze tří galerií zřizovaných Krajem Vysočina. Má přes 10.000 sbírkových předmětů, včetně obrazů, kreseb a grafik nebo plastik a sklářských artefaktů.


reklama

 
Vendula Krausová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist