https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horni-mostenice-na-prerovsku-hosti-vzacnou-navstevu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horní Moštěnice na Přerovsku hostí vzácnou návštěvu

3.1.2002 16:31 | HORNÍ MOŠTĚNICE (ČIA)
Od vánočních svátků se zdržuje v Horní Moštěnici na Přerovsku vzácný hohol severní. Jde o severskou kachnu, která žije ve Skandinávii a u nás ojediněle zimuje. V Horní Moštěnici jej lze pozorovat na nezamrzlém úseku říčky Moštěnky mezi splavem a silničním mostem. Občas přelétá až k železničnímu mostu. Často se potápí a hledá potravu - drobné vodní živočichy a rostliny na dně říčky. Podle zbarvení jde o mladého ptáka, pravděpodobně samici. ČIA to oznámil prezident Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

Podle jeho slov z ne zcela běžných druhů ptáků je možno na podzim a v zimě u říčky Moštěnky pozorovat i hejna kormoránů velkých, kteří se zde objevili poprvé v loňském roce. "Jde o velké černé ptáky, kteří obývají převážně mořské pobřeží a velká sladkovodní jezera. Jejich výskyt ve vnitrozemí Evropy je stále častější," upozornil Šafránek.

Dalšími zimními ptáky, kteří se u nás objevují, jsou křivky, jikavci, cvrčaly a brkoslavi. Křivky se letos objevily již v listopadu na smrcích. Tito ptáci se živí výhradně semeny jehličnanů a v nížinách se objevují pouze v době bohaté úrody smrkových šišek. Jikavci jsou severské pěnkavy, které se živí semeny plevelů a bobulemi keřů. Zdržují se převážně v polích, ale vzácně zalétají i na krmítka. Drozd cvrčala se přidružuje k hejnům kvíčal a společně se v zahradách živí nesklizenými jablky nebo bobulemi jeřábů. Stejnou potravu vyhledávají i brkoslavové severní. S oblibou konzumují i plody jmelí a ochmetů. U nás se objevují v menších hejnech připomínajících hejna špačků. Dobře se poznávají podle zvonivě znějících hlasů, kterými se stále ozývají.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist