https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hornicka-obec-vyklice-na-ustecku-se-mozna-docka-obnovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hornická obec Vyklice na Ústecku se možná dočká obnovy

12.8.2001 11:25 | TRMICE (ČIA)
Kroky pro obnovení před třiceti lety zlikvidované hornické obce Vyklice v okrese Ústí nad Labem podniká Mikroregion Trmice. Starosta Trmic Oto Neubauer ČIA potvrdil, že mikroregion získal od ministerstva pro místní rozvoj příslib na úhradu projektu studie na obnovu Vyklic.
 

Souhlas s obnovou hornické obce vyjádřily vedle Trmic i obce Chabařovice, Přestanov, Habrovany, Dolní Zálezly a Stebno. S mikroregionem spolupracuje v přípravě na revitalizaci Vyklic rovněž nově vzniklé občanské sdružení. Obnovu Vyklic podporuje také řada podnikatelů a potencionálních investorů z regionu, a to především kvůli vhodným pozemkům pro budoucí investování. V okolí Vyklic by mohla v budoucnu vzniknout průmyslová zóna, která bude mít výhodnou dopravní návaznost na dálnici D8. U sousedních Chabařovic navíc vyroste po zatopení bývalého dolu velká rekreační zóna.

Vyklice v minulosti patřily na Ústecku k největším obcím a vyznačovaly se pestrým kulturním a společenským životem. Většina bývalých obyvatel musela být po likvidaci obce kvůli postupující důlní činnosti přestěhována na nová sídliště v Ústí nad Labem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist