https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hornorakousky-poverenec-temelin-neni-bezpecny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hornorakouský pověřenec: Temelín není bezpečný

13.8.2001 08:14 | PRAHA (ČIA)
Rakousko by nemělo souhlasit s uzavřením přístupové kapitoly Energetika, dokud nebude vyřešena otázka jaderné elektrárny v Temelíně. V nedělním pořadu "Naostro" na ČT 1 to řekl hornorakouský pověřenec pro jaderná zařízení Radko Pavlovec. Dodal však, že je pro členství České republiky v Evropské unii (EU), ale "za jasných podmínek".
 

Podle Pavlovce byly expertní skupinou EU zjištěny mnohé závažné problémy a bezpečnostní nedostatky. Jako příklad uvedl problémy spojené s turbínou, vysokotlakovým potrubím, uzavíracími armatury či tlakovými nádobami reaktoru. Pavlovcovi oponenti v pořadu, zástupci ČEZu, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ministerstva průmyslu odmítli, že by se jednalo o závažná bezpečnostní pochybení. K dosavadním poruchám dodali, že jsou běžné při zkušebním provozu.

Na dotaz, proč Rakušané tolik bojují proti Temelínu, a ne proti slovenským, maďarským či švýcarským jaderným elektrárnám, odpověděl Pavlovec: "Protože má jít nově do provozu." To, že se Češi Temelína nebojí, vysvětluje Pavlovec redukcí informací o Temelínu a dlouholetou propagandou a jadernou lobby.

Pavlovec oponoval i argumentům, že Temelín vyhovuje českým a americkým bezpečnostním normám, které jsou v některých aspektech mnohem přísnější než normy některých evropských zemí. "Směrodatné jsou normy EU," řekl hornorakouský zmocněnec. Ty ale dosud neexistují.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist