https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horolezci-a-ochranci-prirody-uzavreli-dohodu.na-ochrane-skal-budou-spolupracovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horolezci a ochránci přírody uzavřeli dohodu. Na ochraně skal budou spolupracovat

9.9.2019 14:04 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dohoda se věnuje například spolupráci při ochraně ptáků, kteří na skalách hnízdí, údržbě přístupových cest a skalních oblastí. Ilustrační foto.
Dohoda se věnuje například spolupráci při ochraně ptáků, kteří na skalách hnízdí, údržbě přístupových cest a skalních oblastí. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dohodu, která upravuje podmínky vzájemné spolupráce, podepsali v sobotu ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc a předseda výkonného výboru Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek. Podepsána byla při slavnostním otevření nové expozice o horolezectví v Muzeu Českého ráje v Turnově.
 

„Jsem rád, že dohodu podepisujeme právě v Českém ráji, který je nejen naší nejstarší chráněnou krajinnou oblastí, ale i tradičním horolezeckým terénem," říká komentuje podpis dohody František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle něho horolezci a ochrana přírody k sobě patří. "A věřím, že dohoda napomůže tomu, aby se obě strany vzájemně respektovaly a chápaly. Pro ochranu jedinečné přírody jsou někdy potřeba určitá omezení a jsem rád, že Český horolezecký svaz prosazuje šetrné chování k přírodě a ke skalám,“ dodává Pelc.

„I já jsem velmi rád, že dlouholetá symbióza horolezců a ochrany přírody bude stvrzena dohodou, ve které obě strany vyjadřují vůli spolupracovat, respektovat se a v problematických otázkách hledat oboustranně přijatelnou shodu," říká Jan Bloudek, předseda výkonného výboru Českého horolezeckého svazu.

"S ochranou přírody máme společné zájmové území a přes dílčí neshody hlavně společný zájem – chovat se ke skalám tak, aby byly zachovány dalším generacím," říká Bloudek.

Dohoda se věnuje například spolupráci při ochraně ptáků, kteří na skalách hnízdí, údržbě přístupových cest a skalních oblastí. Zlepší také vzájemnou informovanost a otevírá prostor pro další spolupráci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist