https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hory-jsou-plne-india-ale-na-tezbu-to-neni-zatim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Hory jsou plné india, ale na těžbu to není. Zatím

13.4.2010 | KARLOVY VARY | MF Dnes
Když loni vědci oznámili, že Krušné hory jsou plné velmi vzácného prvku india, zaseli do hlav lidí v oblasti otázku: Nevrátí se blízko našich domovů zase těžba? Po roce se zdá takřka jisté, že vbrzku ne a na české straně nejspíš vůbec.
 
Indium. Tento exoticky znějící název snadno tavitelného kovu zahýbal loni Karlovarských krajem a sousedními oblastmi Německa. To když o jeho zásobách informovali vědci z technické univerzity ve Freibergu.

„V Krušných horách je přibližně tisíc tun india, což je více, než se dosud předpokládalo,“ řekl deníku Sächsische Zeitung geolog Thomas Seifert a spustil i v Česku obavy lidí z těžby. Proti možnosti dobývání rud s indiem se už ohradili ochránci přírody. Žádné další doly v oblasti nechtějí.

V Krušnohoří je podle německých vědců zásoba tohoto prvku největší na světě. Experti dodávají, že právě vzhledem k velikosti zásob by mohla začít těžba, jejíž rozjezd by byl technicky možný do tří let.

Čeští vědci ale podobné výhledy nepovažují za reálné. Rozhodně ne v tuzemských poměrech. V takovém množství jako v Německu se totiž tento prvek na naší straně nenašel. „Jinak je indium v Krušných horách známou věcí. Učili jsme se o něm na fakultě už v roce 1981, kdy jsem promoval,“ prohlašuje renomovaný geolog Petr Rojík.

A tuzemští odborníci dodávají, že právě vzhledem ke slabšímu ložisku v kombinaci s nákladnou těžbou se lidé na české straně nemusí těžby obávat. Minimálně ne v dohledné budoucnosti. Podle zasvěcených lidí jsou spekulace o tom, že za pár let na sjezdové tratě k Božímu Daru a Jáchymovu najedou bagry a začnou kov těžit, zcela nemyslné.

Těžbu prodražuje především skutečnost, že prvek se nevyskytuje v čisté formě. „Těžit by se musela jiná ruda a indium by zbylo jako vedlejší produkt,“ vysvětluje Ilja Knésl z České geologické služby. Také Knésl nevidí těžbu reálně, a to ani na německé straně. „Oni spočítali, kolik bylo těchto rud v bývalých těžených ložiscích, a z toho jim pak vyšlo nějaké číslo. Kromě Freibergu uvádějí i Marienberg, Wolkenstein a další. Je to ale nereálné těžit,“ prohlašuje geolog. „Na naší straně Krušných hor se indium našlo už dříve v Tisové u Kraslic. Těžit se ale jistě nebude. Alespoň ne v příštích mnoha letech. Podle mě to nyní prostě spí,“ doplňuje Ilja Knésl.

FAKTA Co je indium

- zastoupením v zemské kůře mimořádně vzácný prvek - v horninách se vyskytuje vždy pouze jako příměs v rudách hliníku a zinku, z nichž je také průmyslově získáváno elektrolýzou roztoku chloridu inditého - jedná se o měkký a dobře tažný kov - uplatňuje se například při výrobě polovodičů, mikročipů, světelných diod či solárních článků - loni vědci z technické univerzity v saském Freibergu objevili v Krušných horách kolem tisíce tun india.
reklama

 
Radek Duchoň

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist