https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hospodareni-cd-se-v-lonskem-roce-zlepsilo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hospodaření ČD se v loňském roce zlepšilo

22.2.2001 13:30 | PRAHA (ČIA)
České dráhy (ČD) zvýšily v loňském roce přepravní výkony v osobní i nákladní přepravě, ale také produktivitu práce, a dosáhly rovněž vyšších tržeb. "Ukazuje se, že orientace na ziskové sektory byla správná a firma se začíná tvářit zdravě," řekl na dnešní tiskové konferenci generální ředitel ČD Dalibor Zelený.
 

Jak dále uvedl, ČD v loňském roce přepravily celkem 182,5 milionu osob, tedy o 4,3 procenta více než v roce 1999. Přeprava zboží a surovin stoupla v loňském roce ve srovnání s předchozím rokem o 9,3 procenta a dosáhla hodnoty 89,8 milionu tun. Dalších přibližně 10 milionů tun přepravily po kolejích ČD externí dopravci. Na jízdném dráhy loni vybraly o 6,2 procenta více než v roce předchozím. Celkové tržby z osobní i nákladní dopravy tak činily přes 25 miliard korun, tedy o jednu miliardu více než v roce 1999.

Zelený rovněž upozornil na to, že hospodaření ČD se v loňském roce zlepšovalo i přes to, že se nepodařilo naplnit některé původně plánované příjmy. "Ne naší vinou zatím ještě neproběhla privatizace drážních bytů, která by do drážního rozpočtu měla přinést 400 milionů korun a nepodařilo se rovněž prodat pohledávky u Jugoslávských železnic v hodnotě 500 milionů korun," zdůraznil ředitel.

Generální ředitel odmítl potvrdit neoficiální zprávy o tom, že loňské hospodaření ČD skončilo schodkem ve výši zhruba 4,8 až 4,9 miliardy korun. "Oficiální výsledky chceme zveřejnit až po provedeném auditu," řekl. Drážní rozpočet na letošní rok bude v pátek 23. února projednávat Správní rada ČD.

Podle Zeleného jsou velmi optimistické přepravní výsledky z počátku letošního roku. "ČD v lednu přepravily o 800 tisíc tun více nákladu než v lednu roku minulého," upozornil Zelený. Nedořešeno však zatím zůstává financování ztrátové osobní dopravy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist