https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hospodarsky-vybor-senatu-schvalil-omezeni-podpory-pro-vetrnou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hospodářský výbor Senátu schválil omezení podpory pro větrnou energii

30.3.2005 14:41 | PRAHA (ČIA)
Zákon o obnovitelných zdrojích energie dnes projednal hospodářský výbor Senátu. Občanští demokraté prosadili proti zástupcům ostatních politických stran schválení pozměňovacího návrhu, který omezuje podporu větrné energii na malé zdroje do výkonu 0,5 MW. Poslanecká verze zákona počítala s podporou pro všechny typy větrných elektráren. "Současně prošel návrh snižující pokuty za neodebírání bioetanolu od Státní správy hmotných rezerv (SSHR)," sdělil ČIA zpravodaj zákona, senátor Adolf Jílek (KDU-ČSL).
 

Plénum senátu bude zákon projednávat na svém zítřejším zasedání. "Jsme v jiné situaci než přímořské státy. Abychom dosáhli stejného výkonu z větrné energie, tak se musí větrných elektráren postavit mnohem více, což znamená devastaci krajiny," vysvětlil cíl návrhu předseda hospodářského výboru Senátu Milan Balabán (ODS). Dodal, že ministerstvo průmyslu a obchodu má k omezení podpor výroby elektřiny z větrné energie výhrady. Podle Balabána nedostanou senátoři ODS pokyn, jak mají hlasovat. Není proto jisté, v jaké podobě zákon nakonec plénum senátu schválí. "Na plénu lze očekávat množství pozměňovacích návrhů a je otazníkem, jak budou hlasovat senátoři, kterým jejich návrhy neprojdou," řekl Balabán.

Podle Jílka bude bioethanol vykupovat SSHR. Společnosti připravující pohonné hmoty budou muset pod hrozbou pokut do benzínu a jiných paliv přimíchávat tři procenta bioethanolu, který se vyrábí z hospodářských plodin. V návrhu zákona schváleném poslanci je sankce ve výši dvojnásobku ceny odebraného bioethanolu s následující pokutou. Pozměňovací návrh Balabána snižuje pokutu na 100procentní výši povinného odběru lihu.

Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů k výrobě energie schválila vláda v listopadu 2003. Po dlouhém projednávání zákon schválila letos 23. února Poslanecká sněmovna. Zákon nezahrnuje podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů a zavádí limit podpory větrných elektráren ve výši 20 MW výkonu na jeden kilometr čtvereční. Oproti původnímu vládnímu návrhu nový zákon neomezuje podporu pouze na vodní elektrárny o výkonu do 10 MW.

Zákon má podpořit alternativní zdroje výroby elektrické energie po vzoru Německa. Provozovatelé elektráren využívajících obnovitelné zdroje si mohou vybrat ze systému pevných výkupních cen nebo takzvaných zelených bonusů. Energetický regulační úřad smí meziročně snížit výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů nejvýše o pět procent.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist