https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hostetin-patril-jablecne-slavnosti-ochutnaval-se-most-i-moucniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hostětín patřil Jablečné slavnosti, ochutnával se mošt i moučníky

24.9.2017 14:40 | HOSTĚTÍN (ČTK)
Plnírna v hostětínské moštárně.
Plnírna v hostětínské moštárně.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Hostětín na Uherskohradišťsku dnes provoněly jablečné výrobky všeho druhu. Na oblíbené Jablečné slavnosti lidé ochutnávali jablka různých odrůd, čerstvě vyrobený mošt nebo sušené ovoce, místní hospodyňky napekly desítky druhů jablečných moučníků. Akce, která se letos konala pošestnácté, láká do obce s 250 obyvateli každoročně zástupy návštěvníků.
 

"Původním cílem naší slavnosti bylo podpořit místní ovocnáře a rozvoj místní moštárny. Ale postupně se z této slavnosti vyvinula i akce kulturního rozměru. Začali jsme sdružovat řemeslníky se značkou Tradice Bílých Karpat, takže přibyl řemeslný jarmark, spousta aktivit pro děti nebo hudba," řekla za pořadatele Hana Machů. Slavnost podle ní každoročně navštíví na 2500 lidí.

K velkým lákadlům akce patří produkty hostětínské moštárny. Podle jejího jednatele Radima Machů se však Jablečná slavnost na tržbách společnosti podílí jen v jednotkách procent. Moštárna každoročně zpracuje stovky tun jablek. "Kromě tradičních moštárenských výrobků jsme letos zpestřili nabídku o jablečný ocet," uvedl Machů.

Zhruba 40 procent svých výrobků prodává moštárna v prodejnách se zdravou výživou, dalších 40 procent v restauracích a hotelech a zbylou část v supermarketech. Letošní sezona však není dobrá. "V okolí je vlivem jarních mrazů velká neúroda jablek. Mrazy se vyhnuly jenom sadům ve vyšších polohách. V údolích většinou nebyly ani peckoviny, švestky, třešně, ani jádroviny. Budeme muset nakoupit jablka z Chřibů, kde jsou," řekl Radim Machů.

Kvůli slabé úrodě podle něj výrazně vzrostla cena, za kterou moštárna jablka od pěstitelů vykupuje. "Cena je v podstatě dvojnásobná oproti tomu, co bylo v předchozích letech. Vykupujeme jablka kolem čtyř korun za kilogram, bývalo to do dvou korun," řekl Machů.

Lidé si díky slavnosti mohli prohlédnout také hostětínské ekologické projekty, tedy pasivní dům, historickou sušírnu ovoce, kořenovou čistírnu odpadních vod, výtopnu na biomasu, solární panely na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrné veřejné osvětlení. Tyto projekty v obci vznikají od poloviny 90. let.

Hostětín proslavily aktivity směřující k úsporám energií a ochraně životního prostředí. Obec za ně získala v roce 2007 národní cenu za Česko ve světové soutěži Energy Globe a v roce 2009 zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist