https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hotel-celadenka-v-beskydech-spatne-nakladal-s-odpadni-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hotel Čeladenka v Beskydech špatně nakládal s odpadní vodou

17.4.2019 00:09 | BRNO (ČTK)
Hotel Čeladenka v Beskydech, který patří podnikateli a majiteli cestovní kanceláře Kovotour plus Jiřímu Hájkovi, špatně nakládal s odpadní vodou. Inspektoři ČIŽP mu za to uložili pokutu 130.000 korun. / Ilustrační foto
Hotel Čeladenka v Beskydech, který patří podnikateli a majiteli cestovní kanceláře Kovotour plus Jiřímu Hájkovi, špatně nakládal s odpadní vodou. Inspektoři ČIŽP mu za to uložili pokutu 130.000 korun. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Hotel Čeladenka v Beskydech, který patří podnikateli a majiteli cestovní kanceláře Kovotour plus Jiřímu Hájkovi, špatně nakládal s odpadní vodou. Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) mu za to uložili pokutu 130.000 korun. Podle nich provozovatelé vypouštěli do přírody vodu znečištěnou mnohonásobně více, než dovoluje zákon. Majitel se proti sankci neodvolal, pokuta je proto pravomocná. Včera to řekla mluvčí inspekce Jana Jandová.
 

Povolené limity znečištění vypouštěné vody hotel podle ostravské pobočky ČIŽP porušoval v letech 2016 a 2018. V té době hotel patřil přímo společnosti Kovotour Plus. Dnes už není součástí této společnosti, stále má ale stejného vlastníka.

"Tehdejší provozovatel horského hotelu v CHKO Beskydy vypouštěl z hotelové čistírny odpadní vody znečištěné několikanásobně nad povolený limit. Porušil tím zákon na ochranu vod," řekla Jandová. Dodala, že v daném období se tak stalo 28krát. "Například maximální povolená hodnota nerozpuštěných látek byla překročena až šestinásobně, limit pro biologickou spotřebu kyslíku více než pětinásobně a limit pro dusík více než dvojnásobně. Tato vypouštěná odpadní voda zasakovala přes půdní vrstvy do vod podzemních," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava Karel Kozubek.

Inspektoři podle něj také zjistili, že z objektu Lesních lázní, který je součástí hotelu Čeladenka, provozovatel vypouštěl odpadní vody z perličkových a vířivých koupelí přímo do Kořetínského potoka, aniž k tomu měl povolení vodoprávního úřadu. "Dalším přestupkem bylo, že u vod vypouštěných z čistírny odpadních vod nesledoval zastoupení bakterií Escherichia coli a Enterokoků a také vůbec neprováděl měření objemu odpadních vod. Obě povinnosti mu přitom vodoprávní úřad stanovil," doplnil Kozubek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist