https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hotova-spalovna-odpadu-u-plzne-za-2-mld-ma-opet-stavebni-povoleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hotová spalovna odpadu u Plzně má opět stavební povolení

14.4.2016 11:30 | PLZEŇ (ČTK)
Odpůrci spalovny se obávají, že provoz zařízení zhorší životní prostředí. Domnívají se, že spalovna není nutná, pokud se bude víc třídit a jinak zpracovávat odpad
Odpůrci spalovny se obávají, že provoz zařízení zhorší životní prostředí. Domnívají se, že spalovna není nutná, pokud se bude víc třídit a jinak zpracovávat odpad
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hotová spalovna odpadu u Plzně za 2,1 miliardy korun má opět stavební povolení. Jeho platnost potvrdil Středočeský kraj. Odpad se tam začne navážet příští týden, uvedla Česká televize. Zařízení mělo pracovat od letošního ledna, ale jeho zprovoznění zpozdily žaloby ekologických aktivistů. Středočeský kraj se vypořádal s připomínkami soudu a potvrdil platnost stavebního povolení, řekl ČTK Tomáš Drápela, předseda představenstva Plzeňské teplárenské, která je investorem stavby.
 

Krajský soud v Plzni zrušil loni v říjnu stavební povolení vydané úřadem Středočeského kraje a věc mu vrátil k projednání. Středočeši rozhodovali o plzeňské spalovně kvůli úspěšné žalobě aktivistů na podjatost plzeňského krajského úřadu.

"Dokončíme samotnou stavbu a příští týden začneme navážet do spalovny odpad, abychom tři až čtyři týdny prováděli provozní zkoušky. Chceme jimi ověřit, že zařízení splňuje všechny přísné parametry, dané smlouvou s generálním dodavatelem stavby ČKD Praha DIZ," řekl Drápela.

Uvedl, že vzhledem k tomu, že se zařízení uvede do provozu letos, vejdou se škody do 100 až 150 milionů korun. Testovací provoz začne do 14 dnů. Poté začne firma řešit náhradu škod. "Budeme požadovat peníze, o něž jsme špatnými rozhodnutími přišli, po státu," uvedl Drápela.

Krajský soud reagoval na žaloby odpůrců spalovny. Ti se obávají, že její provoz zhorší životní prostředí. Domnívají se, že spalovna není nutná, pokud se bude víc třídit a jinak zpracovávat odpad.

Spalovna, která bude mít životnost 35 let, spotřebuje až 95 000 tun komunálního odpadu ročně. Má už smlouvy se svozovými firmami na veškeré palivo a přijala 36 zaměstnanců.

Spalovna za 2,1 miliardy korun, jejíž ekonomická návratnost je odhadovaná na 15 let, bude trvale vyrábět elektřinu a teplo. Veškerý zisk z prodeje energií a plateb za odpad prý půjde do provozu, obnovy a servisu zařízení. "Jde o službu obyvatelstvu," řekl vedoucí projektu spalovny Vlastimil Borecký. Připomněl, že v roce 2024 bude v ČR zakázáno skládkování komunálního odpadu.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist