https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/houby-na-jizni-morave-nerostly-v-masach-byly-i-lesy-bez-hub
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Houby na jižní Moravě nerostly v masách, byly i lesy bez hub

6.10.2020 13:25 | BRNO (ČTK)
"Důvodem jarní neúrody je zřejmě extrémní nedostatek vláhy v předjaří a na jaře. V létě pak houby rostly, ale většinou jen velmi lokálně a jen některé druhy. Prakticky celé léto bylo možné nasbírat jedlé houby, ale ne ve velkých masách," poznamenal Jankovský.
"Důvodem jarní neúrody je zřejmě extrémní nedostatek vláhy v předjaří a na jaře. V létě pak houby rostly, ale většinou jen velmi lokálně a jen některé druhy. Prakticky celé léto bylo možné nasbírat jedlé houby, ale ne ve velkých masách," poznamenal Jankovský.<
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Houby na jižní Moravě letos rostly jen lokálně. Pomohly jim červnové deště, přesto houbaři mnohdy chodili domů s prázdnými košíky. Děkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně Libor Jankovský ČTK řekl, že bylo možné narazit na lesy bez hub i bohatá místa. Obecně se však houby na jižní Moravě ve velkém počtu nevyskytovaly.
 

Jarní sezona byla podle Jankovského špatná, vše zlepšily deště v červnu, které se ale na růstu hub projevily až zhruba za dva týdny. "Důvodem jarní neúrody je zřejmě extrémní nedostatek vláhy v předjaří a na jaře. V létě pak houby rostly, ale většinou jen velmi lokálně a jen některé druhy. Prakticky celé léto bylo možné nasbírat jedlé houby, ale ne ve velkých masách," poznamenal Jankovský.

Dařilo se převážně hřibům, křemenáčům i liškám, které potřebují větší srážkové úhrny. "Objevily se i relativně vzácné houby jako syrovinky. Zajímavé je, že některé houby, například křemenáč osikový, které lze obvykle najít až na sklonku léta a na podzim, hojně rostly i celý srpen. Čekám, že pokud nezačne mrznout, tak se objeví ještě další nejen typicky podzimní houby," dodal Jankovský.

Z lesů v okolí Brna a na východě Vysočiny má Jankovský zkušenost také s menším počtem houbařů, které podle něj odradil slabší první dojem z hub.

Vedoucí Polesí Vranov Ivo Březina se naopak s houbaři setkával. "Bohužel nerespektují práce v lese a chodí do míst, kde těžíme a pracujeme. Dřevorubci je musí vyhánět, protože se mohou snadno zranit. Také je problém, že se lidé dívají jen na zem, ale ne kolem sebe. Mnoho stromů je suchých a hrozí velké riziko pádu jen při malém větru," upozornil Březina.

Záchranáři stejně jako každý rok i letos vyjížděli k nevolnostem nebo otravám způsobeným snědením hub. "Každoročně se bavíme o jednotkách případů za měsíc. Letos byla čísla srovnatelná. Důvodem nevolnosti ale často není jen požití nejedlé nebo jedovaté houby, ale špatné skladování nebo tepelné upravení jedlých hub," doplnila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist