https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hovezi-se-nesmi-dovazet-prakticky-z-cele-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hovězí se nesmí dovážet prakticky z celé EU

17.1.2001 16:15 | PRAHA (ČIA)
O čtvrtka 18. ledna vstoupí v platnost zákaz dovozu skotu, hovězích živočišných produktů a krmiv z Rakouska a Itálie, kde byla v posledních dnech identifikována nemoc šílených krav. Zákaz dovozu hovězího se tak vztahuje prakticky na celou Evropskou unii s výjimkou Finska, Švédska a Řecka. "V těchto zemích nebyla zjištěna nemoc šílených krav a navíc od nich hovězí prakticky nedovážíme," řekl dnes novinářům ministr zemědělství Jan Fencl.
 

V souvislosti s rychle se Evropou šířící nemocí šílených krav vznikl na ministerstvu zemědělství krizový štáb, který sleduje a vyhodnocuje současnou situaci. V krizovém štábu jsou kromě zástupců ministerstva zemědělství také členové Státní veterinární správy, ministerstva zdravotnictví, průmyslu a zahraničí. Štáb už také na včerejším nočním zasedání vypracoval krizovou variantu pro případ výskytu nemoci BSE v ČR.

U tuzemských krav se nemoc BSE dosud neprojevila. Všechny dovezené kusy skotu budou po porážce podrobeny testům na BSE. Jeden test přijde podle zástupců Státní veterinární správy na 1 600 Kč. Do zákazu dovozu skotu z Velké Británie a Švýcarska z roku 1994 bylo do ČR dovezeno z těchto zemí celkem 39 kusů dobytka. V současné době jich na území ČR žije 28. "Tyto zvířata jsou monitorována a postupně se likvidují," přiblížil J. Fencl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist