https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-1324-hektaru-lesu-od-statnich-lesu-cr-nekoupi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové 1324 hektarů lesů od státních Lesů ČR nekoupí

29.5.2020 00:15 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Státním Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, celkem jde o 1,19 milionu hektarů. / Ilustrační foto
Státním Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, celkem jde o 1,19 milionu hektarů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Aleš Erber
Město Hradec Králové nekoupí od státního podniku Lesy České republiky (LČR) 1324 hektarů lesa na jihovýchodním okraji města. Zapovídá to novela lesního zákona z loňského podzimu, která neumožňuje zcizovat státní lesní majetek. O obchodu v hodnotě stovek milionů korun se jednalo více než rok. Dnes to řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán, který jednání o koupi lesů za město vedl.
 

Stávající lesní majetek by si město koupí státního lesa zvýšilo o třetinu. Městské lesy slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel Hradce Králové. Ročně je navštíví skoro milion lidí.

"Ministerstvo zemědělství městu sdělilo, že prodej kvůli novele lesního zákona a paragrafu o nezcizitelnosti není v tuto chvíli možný," řekl Zerzán. Zcizovat státní lesní majetek lze podle něj jen na základě výjimky ve veřejném zájmu, ale veřejný zájem zatím není nijak definován. Hradec Králové se proto podle Zerzána bude jednáními s úřady a politiky snažit o změnu legislativy nebo o definici veřejného zájmu. "Jde o to, aby prodej lesů byl možný městům a obcím ve veřejném zájmu pro rekreační účely," řekl.

Lesy ČR podle mluvčí Evy Jouklové postup průběžně konzultovaly s ministerstvem zemědělství, které je zakladatelem podniku. "Žádost města jsme posoudili v obecné rovině, ale ministerstvu jsme ji ke schválení nepodávali, protože v novele zákona je jasně řečeno, že státní lesní pozemek není možné prodat," řekla. Státním Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, celkem jde o 1,19 milionu hektarů.

Městské lesy Hradce Králové jsou historickým majetkem města. Mají rozlohu 3800 hektarů a těsně navazují na jihovýchodní část města. Při rekreaci v nich lidé mohou například asfaltový okruh pro bruslaře a cyklisty, pohádkové stezky, přírodní posilovnu či rytířské hradiště. Ve dvou oborách mohou lidé vidět divoká zvířata. Lesy spravuje městská akciová společnost Městské lesy Hradec Králové.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist