https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-chce-zabranit-cinnosti-dekosu-unikly-z-nej-ropne-latky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové chce zabránit činnosti Dekosu, unikly z něj ropné látky

6.8.2019 00:06 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Královéhradecký magistrát chce zabránit další činnosti dekontaminačního střediska Dekos na okraji stotisícového města, odkud v minulosti do okolí unikly ropné látky. Včera město podalo ke Krajskému úřadu v Hradci Králové námitky proti možnému povolení na další provoz střediska. Novinářům to řekli zástupci města.
 

Policie navrhla obžalovat chrudimskou firmu Hydrogeologie z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti, protože podle vyšetřovatelů za znečištění luk mohou zaměstnanci firemního dekontaminačního střediska v Hradci Králové, uvedla Česká televize. Policie název firmy, provozovny ani záběru podnikaní nepotvrdila, magistrát ano.

Podle mluvčí hradeckého magistrátu Kateřiny Šmídové se právě koná nové řízení o povolení dalšího provozu střediska Dekos. "Dnes je poslední den na podání připomínek k řízení o změně integrovaného povolení pro zařízení Dekos. Jednu námitku podalo město, druhou za statní správu odbor životního prostředí magistrátu," řekla včera Šmídová.

Na podzim roku 2017 unikly podle dostupných informací z improvizované jímky do okolí ropné látky, byla vypálena vegetace a limity ropných látek byly výrazně překročeny. Podle radnice problémy přetrvávají a je pro ní nepochopitelné, že provoz střediska nedaleko Labe pokračuje a firma má platné povolení. "Považuji za absurdní, že v momentě, kdy je podán návrh na obžalobu, tak je vedeno nové řízení o povolení dalšího provozu dekontaminačního střediska Dekos. Je nepochopitelné, že v tuto dobu navíc orgány stání správy zjistily, že zde dále dochází k úniku ropných látek," řekl včera náměstek primátora Martin Hanousek (Změna pro Hradec).

Jednatel Hydrogeologie Chrudim Jan Taranza včera řekl, že jde o účelové obvinění. "Nebudu se k tomu vyjadřovat, pokud se neporadím se svým právníkem. Tady jednak není žádný problém, je dlouhodobě a účelově vytvářen. Radnice má tady asi úplně jiné plány a my jim tam zřejmě vadíme," řekl Taranza.

Mluvčí krajské policie Ivana Ježková včera bez bližších podrobností řekla, že dekontaminace znečištěné půdy bude stát zhruba 1,2 miliony korun, a také, že policie podala návrh na obžalobu právnické osoby.

"Řádně nepoučili a neseznámili své zaměstnance s jejich povinnostmi a dopustili tak, že nebyla zajištěna odpadová roura. Tím došlo ke kontaminaci okolní půdy," řekla Ježková, aniž by potvrdila, o jakou firmu či provozovnu šlo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist