https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-koupi-lidem-tasky-na-trideni-odpadu-bioodpad-se-bude-vyvazet-i-v-zime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové koupí lidem tašky na třídění odpadu, bioodpad se bude vyvážet i v zimě

25.10.2017 11:02 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Město a odpadová společnost Hradecké služby chtějí osvětou a propagací dál přesvědčovat lidi k lepšímu třídění.
Město a odpadová společnost Hradecké služby chtějí osvětou a propagací dál přesvědčovat lidi k lepšímu třídění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Popelnice na bioodpad se budou ve stotisícovém Hradci Králové nově vyvážet i v zimě. Dosud je svozová firma vyvážela od března do listopadu. Změnou svozu radnice vyšla vstříc požadavkům obyvatel. Za rozšíření služby město navíc zaplatí ročně 400.000 korun. Radnice od ledna podpoří i třídění odpadu v bytech, části obyvatel dá tašky na třídění. Informoval o tom mluvčí radnice Petr Vinklář.
 

V zimě budou Hradecké služby vyvážet hnědé popelnice s bioodpadem místo každý týden jen jednou měsíčně vzhledem k předpokládanému menšímu objemu bioodpadu a nižším teplotám. Do budoucna není vyloučena úprava svozu. "První sezona ukáže, jak to lidem vyhovuje," uvedl náměstek primátora odpovědný za odpadové hospodářství města Jindřich Vedlich (TOP 09).

Svoz bioodpadů prostřednictvím hnědých popelnic začal Hradec Králové ve čtvrtích s rodinnými domky budovat před 13 lety. Nyní je mezi lidmi kolem 9400 nádob na bioodpad, přičemž v Hradci Králové je asi 9000 domů s jednou až dvěma bytovými jednotkami.

Loni město také zavedlo nový systém třídění odpadů, jehož hlavní změnou bylo to, že lidé z rodinných domů dostali možnost třídit plasty a papír přímo doma do zvláštních popelnic. Objem netříděného směsného odpadu se díky tomu loni snížil téměř o deset procent na 15.157 tun. Na skládce tak neskončilo 1236 tun odpadů.

Radnice chce v třídění podpořit i obyvatele bytů. Nakoupí pro ně barevné tašky, do kterých budou lidé moci odkládat papír, plasty a sklo. "Pilotně se projekt odzkouší ve vybraných ulicích na Pražském Předměstí. Pokud se systém osvědčí, postupně se takto vybaví byty i v dalších oblastech města," uvedl Vinklář. V první vlně město nakoupí 2000 sad tašek.

Město a odpadová společnost Hradecké služby chtějí osvětou a propagací dál přesvědčovat lidi k lepšímu třídění. Právě třídění by mělo při očekávaných rostoucích poplatcích za skládkování pomoci udržet ceny za vyvážení popelnic bez větších změn. Letos činí základní roční platba za vyvážení odpadů v Hradci Králové 500 korun za dospělou osobu a město ji zachová i v roce 2018. Poplatek je stejný od roku 2008.

Na poplatcích za popelnice město letos výbere asi 36,5 milionu. Dalších 11 milionů by mělo získat od společnosti Ekokom za třídění obalových odpadů. Vybrané poplatky ale zdaleka nepokrývají náklady na svoz a likvidaci odpadů ve městě, radnice systém dotuje ze svého rozpočtu. Celkové náklady na odpady by měly letos činit asi 85,4 milionu korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist