https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-podpori-trideni-odpadu-z-kuchyni-lidem-rozda-zvlastni-nadoby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové podpoří třídění odpadů z kuchyní, lidem rozdá zvláštní nádoby

8.2.2023 10:02 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Do popelnic mohou lidé odkládat zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí, slupky a další zbytky ovoce a zeleniny.
Do popelnic mohou lidé odkládat zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí, slupky a další zbytky ovoce a zeleniny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice Hradce Králové další formou podpoří třídění odpadu z kuchyní. Lidem od konce ledna začne rozdávat speciální opakovaně použitelné nádoby na shromažďování gastroodpadu přímo v domácnostech. Zatím jich radnice pořídila asi 3300 kusů za čtvrt milionu korun, uvedla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.
 

Projekt třídění gastroodpadu začal loni na konci roku, kdy Hradecké služby rozmístily po městě přes 200 speciálních hnědých popelnic pro uložení zbytků jídel či prošlých potravin. Do nich mohou lidé odpad z kuchyní sypat. V separaci odpadu z kuchyní radnice vidí další možnost, jak zvýšit třídění a snížit množství směsného komunálního odpadu.

Nádoby na třídění gastroodpadu lidé získají zdarma. V lednu, únoru a v březnu si je budou moci postupně vyzvednout na šesti místech v různých částech města. Radnice nevylučuje, že v případě velkého zájmu pořídí další nádoby.

"Rozbor odpadů z nádob na směsný komunální odpad ukázal, že 30 procent z tohoto odpadu je z kuchyní a bylo by ho možné energeticky využívat," uvedl náměstek primátorky pro rozvoj Lukáš Řádek (TOP 09). Donedávna odpad z kuchyní většinou končil k černých popelnicích s komunálním odpadem.

Do popelnic mohou lidé odkládat zbytky jídel, maso, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí, slupky a další zbytky ovoce a zeleniny. V době vyšších teplot od května do září budou Hradecké služby popelnice vyvážet dvakrát týdně. Od října do dubna je svoz jednou týdně. Odpad končí v bioplynové stanici.

Základní poplatek za vyvážení popelnic a likvidaci odpadu činí letos v Hradci Králové 600 korun za dospělého a je stejný jako v letech 2020 až 2022. Systém svozu a likvidace odpadů není v Hradci Králové finančně soběstačný, radnice ho dotuje desítkami milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist