https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-letos-vysadi-okolo-600-novych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové letos vysadí okolo 600 nových stromů

27.3.2018 00:10 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Město Hradec Králové podle radnice průběžně obnovuje zeleň podle plánu obnovy a pravidelného hodnocení stromů. Dalším nejčastějším důvodem kácení je špatný zdravotní stav dřevin, stavební činnost nebo požadavky občanů. Náklady na nákup nových stromů ve městě činí zhruba jeden milion korun ročně. / Ilustrační foto
Město Hradec Králové podle radnice průběžně obnovuje zeleň podle plánu obnovy a pravidelného hodnocení stromů. Dalším nejčastějším důvodem kácení je špatný zdravotní stav dřevin, stavební činnost nebo požadavky občanů. Náklady na nákup nových stromů ve městě činí zhruba jeden milion korun ročně. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Město Hradec Králové letos vysadí asi 600 nových stromů, které nahradí zhruba stejný počet pokácených. Na území Hradce je v majetku města více než 44.000 samostatných stromů či stromů ve stromořadích. Včera to řekl mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Podle města jsou stromy káceny, protože jsou již ve stavu, kdy ohrožují bezpečnost svého okolí, nebo byla jejich obnova dlouhodobě plánována.
 

"Pokud došlo ke kácení, tak vždy v souladu s potřebným rozhodnutím odborů životního prostředí, popřípadě památkové péče. Prořezávání stromů je pak možné provádět i za vegetace, záleží však na typu pěstebního opatření," řekl Daniel Jeřábek ze střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové. Podle něho se v posledních týdnech největší zásahy týkaly stromových porostů na Orlickém nábřeží, na třídě Karla IV. nebo na Tylově nábřeží.

"V současnosti je kácení stromů více vidět, protože končí období vegetačního klidu, ve kterém se zpravidla kácení provádí," uvedl Vinklář.

Před dvěma lety technické služby vysadily 559 nových stromů, loni přibylo dalších 594. V rámci obnovy a údržby městské zeleně se v roce 2016 pokácelo 634 stromů, v loňském roce se plánovalo kácení 610 stromů. "K těmto stromům ale musíme přidat ještě dalších téměř 370, které spadly, nebo jsme je museli pokácet v souvislosti s říjnovou vichřicí Herwart. Náhradní výsadbu za tyto stromy budeme průběžně zařazovat do plánu ještě několik let," doplnil Jeřábek.

Město podle radnice průběžně obnovuje zeleň podle plánu obnovy a pravidelného hodnocení stromů. Dalším nejčastějším důvodem kácení je špatný zdravotní stav dřevin, stavební činnost nebo požadavky občanů. Náklady na nákup nových stromů ve městě činí zhruba jeden milion korun ročně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist