https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-napadl-vyjimku-z-emisnich-limitu-pro-elektrarnu-opatovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj napadl výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Opatovice

16.9.2021 00:33 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Královéhradecký kraj se odvolal proti výjimce z emisních limitů, který elektrárně Opatovice vydal Krajský úřad Kraje Vysočina. Vadí mu, že povolené lhůty pro přechod na modernější a účinnější technologie jsou příliš dlouhé. Kraj požaduje, aby elektrárna co nejdříve přešla z uhlí na zemní plyn, nebo dřív splnila závěry o nejlepších dostupných technikách pro velké spalovací zdroje, řekl ČTK mluvčí královéhradeckého hejtmanství Dan Lechmann. Kraj už dřív oznámil, že má odvolání v plánu.
 

"Chceme, aby lhůty byly kratší. Na tomto postupu se usneslo i krajské zastupitelstvo a nesouhlasíme s výjimkou, kterou udělil Krajský úřad kraje Vysočina," uvedl Lechmann.

V zatím nepravomocném rozhodnutí jihlavského krajského úřadu jsou výjimky pro oxidy dusíku ponížené u dvou kotlů na čtyři roky, u dalších dvou na šest a u posledních dvou kotlů to má být osm let, zatímco původně EOP počítaly u všech šesti kotlů s osmi lety. U rtuti je stanovena výjimka pro dva kotle na čtyři roky a čtyři kotle na šest let, původně to bylo pro všechny kotle šest let. Úřad v Jihlavě případ řeší proto, že v březnu ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti pardubického krajského úřadu a spis postoupilo Krajskému úřadu Kraje Vysočina.

Ekologická organizace Greenpeace, která se odvolala proti obdobné výjimce z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích, sama vlastní odvolání nepodá. "Vzhledem k tomu, že jsme účastníky řízení, podpoříme v dalším kroku argumenty Královéhradeckého kraje. Budeme se k odvolání vyjadřovat," řekl ČTK mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Obdobně se vyjádřila také společnost Frank Bold Society, která se výjimkám z emisních limitů dlouhodobě věnuje. "Ačkoli je povolená výjimka i po zpřísněný krajským úřadem stále poměrně dlouhá a rozsáhlá, vnímáme, že samosprávné celky jsou ve vhodnější pozici k podání odvolání. Pokud se ztotožníme s jejich argumenty, určitě je v rámci odvolacího řízení dále podpoříme," uvedla ve vyjádření pro ČTK Laura Otýpková. Také město Hradec Králové odvolání nepodá. Elektrárně pošle dopis s apelem na co nejrychlejší přechod od spalování uhlí k plynu.

Pravomocnou výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť dosud nezískala ani elektrárna Chvaletice. Již třikrát ji krajské úřady udělily, dvakrát ji ale ministerstvo životního prostředí zrušilo, naposledy se proti ní odvolaly ekologické organizace Greenpeace a Hnutí Duha. Nové emisní limity nabyly účinnosti v polovině srpna a jsou přísnější než předchozí.

Jak dříve uvedl deník MfDNES, krajský úřad v Pardubicích chce počkat, zda elektrárny pravomocné rozhodnutí o výjimce z emisních limitů nezískají. "Podle obdržené metodiky ministerstva životního prostředí je v odůvodněných případech akceptovatelné poskytnutí dodatečného časového prostoru pro dokončení probíhajících řízení, a to v řádu jednotek týdnů," uvedl pro deník mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Obě elektrárny v minulosti podstoupily modernizaci za miliardy korun. Aby dosáhly požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musely by investovat další vysoké sumy, což je podle nich neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěly proto na šest až osm zachovat dosavadní limity.

Elektrárna v Opatovicích nad Labem zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 63.000 domácností a stovky nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který ovládá miliardář Daniel Křetínský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist