https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-nesouhlasi-s-vyjimkou-pro-spolecnost-elektrarny-opatovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj nesouhlasí s výjimkou pro společnost Elektrárny Opatovice

12.7.2021 01:04 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Elektrárna v Opatovicích nad Labem požádala o výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku na osm let a rtuť na šest let.
Elektrárna v Opatovicích nad Labem požádala o výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku na osm let a rtuť na šest let.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Královéhradecký kraj nesouhlasí s případným udělením výjimky z emisních limitů pro společnost Elektrárny Opatovice. Bude žádat doplnění podkladů pro správní řízení ze strany elektrárny o hodnocení zdravotních rizik pro udělení této výjimky. Usnesli se na tom na konci června krajští zastupitelé. O výjimce bude rozhodovat Krajský úřad Kraje Vysočina.
 

Elektrárna v Opatovicích nad Labem požádala o výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku na osm let a rtuť na šest let. V polovině srpna vstoupí v účinnost zpřísněné emisní limity pro velká spalovací zařízení.

"Chceme, aby co nejdříve skončila ‚doba uhelná‘ a elektrárna v blízké době přešla z uhlí na zemní plyn. I proto zároveň žádáme Krajský úřad Kraje Vysočina, aby při svém rozhodování zohlednil sociální, environmentální i ekonomické dopady," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Královéhradecký kraj se obává odložení investic do nových kotlů, zvýšení cen elektřiny a tepla pro koncové odběratele a také nerentability dalšího provozu elektrárny. "Jsme připraveni k ústnímu jednání, které proběhne 1. července," uvedl Bělobrádek.

Letos v únoru kraj dostal oznámení Krajského úřadu Pardubického kraje o pokračování řízení a seznámení s podklady ve věci udělení výjimky z emisních limitů pro výrobu elektřiny a tepla opatovickou elektrárnou. V březnu ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti pardubického krajského úřadu a spis postoupilo Krajskému úřadu Kraje Vysočina k vedení řízení a rozhodnutí. V dubnu Krajský úřad Kraje Vysočina vyzval společnost Elektrárny Opatovice k doplnění žádosti o udělení výjimky a řízení přerušil do 31. května. Začátkem června hradecký kraj obdržel oznámení o pokračování řízení s možností se vyjádřit do 28. června, což díky pondělnímu rozhodnutí zastupitelů splní, uvedli zástupci hradeckého hejtmanství.

Elektrárna v Opatovicích nad Labem, která je v Pardubickém kraji, zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 61 000 domácností, nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu. Opatovickou elektrárnu provozuje skupina Energetický a průmyslový holdingu (EPH).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist