https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-nove-vymezil-rezervaci-kostelecky-zamecky-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj nově vymezil rezervaci Kostelecký zámecký park

26.6.2018 00:12 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Královéhradecký kraj upravil vymezení přírodní rezervace Kostelecký zámecký park (na obázku) v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Plocha přírodní rezervace, kterou vyhlásil v listopadu 1995 Okresní úřad v Rychnově nad Kněžnou, bude téměř o jeden hektar menší.
Královéhradecký kraj upravil vymezení přírodní rezervace Kostelecký zámecký park (na obázku) v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Plocha přírodní rezervace, kterou vyhlásil v listopadu 1995 Okresní úřad v Rychnově nad Kněžnou, bude téměř o jeden hektar menší.
Foto | Hana Kašpaříková / Wikimedia Commons
Královéhradecký kraj upravil vymezení přírodní rezervace Kostelecký zámecký park v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Plocha přírodní rezervace, kterou vyhlásil v listopadu 1995 Okresní úřad v Rychnově nad Kněžnou, bude téměř o jeden hektar menší. Rozhodla o tom v pondělí rada kraje, řekla to dnes mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovská.
 

Právní předpis, kterým okresní úřad přírodní rezervaci vyhlásil, podle mluvčí neodpovídá současné právní úpravě a plošné vymezení zvláště chráněného území nekoresponduje se skutečným stavem. "Proto bylo nutné nově vymezit hranice přírodní rezervace. Její hranice byla upravena ve východní části tak, aby nově vymezené území rezervace nezasahovalo, v souladu s platným územním plánem města, do plochy územní rezervy dopravní infrastruktury," řekla Velčovská.

Dosavadní rozloha je 29,6 hektaru. Navrhovaná přírodní rezervace má po úpravě rozlohu 28,58 hektaru a její nově vyhlášené ochranné pásmo 0,74 hektaru.

Předmětem ochrany v přírodní rezervaci jsou například ekosystémy smíšených jasanovo-olšových lužních lesů, dubohabřin a suťových lesů a některé typy luční vegetace. V lesoparku se vyskytují populace zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů a dalších vzácných druhů včetně jejich biotopů, jako jsou například hojně rozšířené bledule jarní a měsíčnice vytrvalá. Rezervaci kompozičně dotváří přírodně-krajinářský celek zámeckého parku s dominantními dřevinami, kde se úzce propojuje krajina blízká přírodě s krajinou kulturní, po staletí ovlivňovanou a vytvářenou člověkem.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist