https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradecky-kraj-poskytne-na-zivotni-prostredi-vice-nez-ctyri-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradecký kraj poskytne na životní prostředí více než čtyři miliony korun

19.4.2022 00:01 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Peníze
Peníze
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Královéhradecký kraj v pěti dotačních titulech pro životního prostředí a zemědělství rozdělí mezi 40 žadatelů více než čtyři miliony korun. Shodlo se na tom krajské zastupitelstvo. Dotace poslouží na zvyšování environmentální gramotnosti obyvatel kraje, na zadržování vody v krajině, na praktickou péči o životní prostředí, na ochranu přírody a krajiny a také na propagaci zemědělství a místní produkce.
 

"Pro náš kraj je vedle ochrany přírody a krajiny prioritou zejména zadržování vody v krajině. Náprava mnoha nevhodných opatření z minulosti je během na dlouhou trať a je nutné je řešit především na celostátní úrovni. Přesto i všechna dílčí opatření mají smysl a upozorňují veřejnost na důležitost tohoto problému," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a vodohospodářství Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Co se týče zadržování vody v krajině, dotace směřuje na zlepšení technického stavu rybníků, vodních toků a malých vodních nádrží. Zastupitelstvo v tomto dotačním titulu schválilo poskytnutí dotací osmi žadatelům v celkovém objemu 825 000 korun. Nejvíce ale půjde na environmentální vzdělávání, a to celkem 1,9 milionu korun, částku si rozdělí 18 žadatelů.

Více než 500 000 korunami kraj podpoří ochranu přírody a krajiny. Dotace kraj poskytuje na tvorbu územních systémů ekologické stability místní a regionální úrovně, tvorbu podmínek umožňující zachování a posílení populací zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů ve volné přírodě nebo praktickou péči o životní prostředí.

"Zastupitelstvo v rámci tohoto dotačního titulu schválilo poskytnutí dotací pěti žadatelům v celkovém objemu přes půl milionu korun," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Dotace na praktickou péči o životní prostředí činí více než 660 000 korun, přičemž zastupitelé vyhověli všem šesti podaným žádostem. Na propagaci zemědělství a místní produkci zastupitelé souhlasili s celkovou dotací přes 176 000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist