https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hranice-poridily-novou-monitorovaci-stanici-za-tri-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hranice pořídily novou monitorovací stanici za tři miliony korun

18.12.2018 00:08 | HRANICE (ČTK)
Radnice v Hranicích na Přerovsku pořídila ve městě novou monitorovací stanici na měření kvality ovzduší. Stanice je umístěna v areálu Základní školy Šromotovo a její součástí je i veřejný informační panel na třídě 1. máje, kde se lidé dozví aktuální informace o ovzduší a základní meteorologické údaje. Pořízení stanice vyšlo na tři miliony korun, radnice na projekt dostala dotaci z programu na obnovu systémů kvality ovzduší. Informace ze stanice jsou i na stránkách města www.mesto-hranice.cz.
 

"Vzhledem k typu měření, které se snaží monitorovat celkovou i místní situaci v Hranicích, je stanice umístěna v obytné části. Není schválně situována u zdroje znečištění, ale má monitorovat celkové ovzduší ve městě, jeho průměrné hodnoty. Proto se nachází v areálu školy. Ostrý provoz stanice se nyní rozbíhá," řekl dnes mluvčí radnice Petr Bakovský.

Na informačním panelu jsou zobrazeny základní údaje o kvalitě ovzduší, zejména hodnoty polétavého prachu za uplynulých 24 hodin a jeho denní imisní limit. "Obyvatelé se dozví i hodnoty oxidu dusičitého a jeho imisní limit a také stav ozónu. Na panelu jsou také zobrazeny základní meteorologické údaje, například teplota, směr a síla větru či vlhkost," doplnil Bakovský. Výsledky měření z monitorovací stanice jsou podle něj zahrnuty do sítě stanic Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvalitu ovzduší sleduje město dlouhodobě. V roce 2012 radnice uvedla v život projekt s názvem Čisté ovzduší pro Moravskou bránu, který umožňoval monitorování kvality ovzduší a zveřejňování výsledků na webu města. Systém přišel na více než devět milionů korun. Přístrojové vybavení se však ocitlo na konci životnosti a neodpovídalo současným požadavkům na kvalitu dat, proto zastupitelé schválili pořízení nové imisní monitorovací stanice.

Město se problém znečištěného ovzduší snaží řešit pravidelným čištěním ulic, nedávno přistoupilo také k rozsáhlé výsadbě zeleně a loni na podzim nasadilo na všech svých linkách MHD elektrobusy, od kterých si slibuje snížení škodlivého oxidu uhličitého v ulicích Hranic. Město podle Bakovského také přispívá svým obyvatelům dalšími sedmi procenty k dotacím kraje na výměnu kotlů na tuhá paliva.

Podle zástupců radnice se na zvýšené prašnosti v Hranicích podílí zejména automobilová doprava, malé zdroje znečištění ovzduší jako vytápění domů, velké průmyslové podniky i vzdálené zdroje například z Ostravska.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist