https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrebcin-kladruby-obnovil-temer-tri-kilometry-historickych-jablonovych-aleji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hřebčín Kladruby obnovil téměř tři kilometry historických jabloňových alejí

18.12.2022 00:33 | KLADRUBY NAD LABEM (ČTK)
Národní hřebčín Kladruby obnovil téměř tři kilometry historických jabloňových alejí v okolí stáje Josefov a na Kmínce. Vysázeny byly kolem roku 1925 a část stromů se dodnes zachovala. Aleje jsou součástí Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Původně měly zřejmě i praktický účel, řekla ČTK vedoucí střediska Správa kulturní krajiny Národního hřebčína Jana Votrubová.
 

"Jabloně byly vysázené v takovém množství že se domníváme, že mohly sloužit i jako benefit pro zaměstnance hřebčína. Každý dostal určité množství stromů, které mohl sklízet. Část se možná zkrmila ve stájích,"uvedla Votrubová.

Z původních alejí se zachovalo asi 40 procent původních, dnes už stoletých stromů. Hřebčín je nechal ošetřit, tvoří přirozený biotop pro ptáky a dotváří ráz krajiny. "Jsou to aleje, ne sady. Každá pěšina byla kdysi lemována jabloněmi. Jablka jsou jediné ovoce, které koním nedělá problémy s trávením," řekla Votrubová.

Stejně jako kdysi byly i nyní vysazovány vysokokmeny, dnes již prakticky nepoužívané. Z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích hřebčín získal čtyři desítky původních krajových odrůd. Budou mimo jiné sloužit i jako genofond téměř zaniklých odrůd jabloní.

Vysazeno bylo 549 nových stromů v rozestupech, které měly původně. Votrubová k tomu využila letecké snímky z let 1937 a 1954 a rovněž staré diapozitivy šlechtitele koní Františka Bílka. Výsadba, na níž se podíleli zaměstnanci hřebčína, stála méně než milion korun, kdyby se práce zadávaly externí firmě, vyšly by několikanásobně dráž.

"Krajině v okolí Josefova byl navrácen její historický ráz včetně zcela zaniklé třířadé aleje vedoucí od stájí k Labi. Tato polní cesta navíc opět rozděluje obrovské 40 hektarové pole scelené v 80. letech minulého století, a tím se krajina přibližuje svou podobou k původním pastevním dílcům," uvedl Michal Drkula z oddělení památkové péče Krajského úřadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist