https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hromadnou-zalobu-na-volkswagen-podalo-v-usa-na-200-zakazniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hromadnou žalobu na Volkswagen podalo v USA na 200 zákazníků

25.2.2016 00:09 | WASHINGTON (ČTK)
Volkswagen již dříve nabídl majitelům dotčených aut ve Spojených státech dárkový balíček obsahující platební karty v hodnotě 1000 dolarů (25.000 Kč), aby získal zpět jejich důvěru.
Volkswagen již dříve nabídl majitelům dotčených aut ve Spojených státech dárkový balíček obsahující platební karty v hodnotě 1000 dolarů (25.000 Kč), aby získal zpět jejich důvěru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Téměř 200 zákazníků z 50 amerických států podalo hromadnou žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen v souvislosti se skandálem týkajícím se manipulace testů emisí. Informovala o tom dnes agentura AFP.
 

Volkswagen "nešetřil žádnou oběť, která mu stála v cestě, cílil na zákazníky, na americké a zahraniční regulátory a dokonce i na vzduch, který dýcháme," stojí v hromadné žalobě, která byla tento týden podána k soudu v San Francisku.

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září obvinila Volkswagen, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů. Po celém světě se problém týká 11 milionů aut.

Americké úřady podaly v lednu kvůli skandálu na automobilku žalobu, která by ji mohla stát teoreticky až 48 miliard dolarů.

Nyní se kvůli aféře na soud obrátilo 174 majitelů vozů Volkswagen. V hromadné žalobě tvrdí, že automobilka nakládala se svými zákazníky jako s loutkami a svým postojem ohrozila zdraví Američanů. Částku, jakou by na německé firmě chtěli vysoudit, žalující neuvedli. Požadují však, aby firma jejich auta odkoupila a aby jim přiznala "významné" odškodné.

Volkswagen již dříve nabídl majitelům dotčených aut ve Spojených státech dárkový balíček obsahující platební karty v hodnotě 1000 dolarů (25.000 Kč), aby získal zpět jejich důvěru. Šéf programu pro vyřizování finančních nároků v rámci tohoto skandálu řekl, že koncern nabídne v USA zhruba 600.000 majitelů naftových aut s nadměrnými emisemi velkorysé odškodné.

Souhlas amerických úřadů k úpravě vozidel se zatím automobilce získat nepodařilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist