https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/huml-testovani-na-bse-je-nedostatecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Huml: Testování na BSE je nedostatečné

11.6.2001 16:34 | PRAHA (EkoList)
"Vrátit důvěru v trh s hovězím znamená nařídit okamžité testování veškerého poráženého dobytka," řekl dnes novinářům Petr Štěpánek z koalice občanských sdružení SOS Praha. V postižených zemích EU by měl procházet každý kus dobytka, než se dostane ke spotřebiteli, testem na zjištění BSE. V České republice, která byla Evropskou unií označena za zemi s vysokou pravděpodobností výskytu BSE, se k dnešnímu dni provedlo necelých jedenáct tisíc testů. "Přitom v průměru je u nás poráženo tisíc kusů hovězího denně," dodal Štěpánek.
 

Nakažené dobytče z Dušejova prý bylo krmeno masokostní moučkou z Německa. A právě Německo zasáhla vlna paniky a s ní spojený velký pokles konzumace hovězího, když se objevily první desítky pozitivně testovaných kusů dobytka. Až teprve celoplošné testování každého kusu začalo navracet důvěru v hovězí.

Skutečnost, že se první pozitivní záchyt v ČR objevil až nyní, nemusí tedy svědčit o bezpečnosti českého hovězího masa, ale naopak o zanedbání metodiky vyšetřování poráženého dobytka. Státní veterinární správa (SVS) zavedla v lednu jako jedinou vyšetřovací metodu Western Blot od firmy Prionics i přesto, že v EU byly rozsáhlou studií z roku 1999 doporučeny k použití tři odlišné testy a metoda Western Blot byla označena jako nejméně citlivá. MVDr. Oto Huml, zástupce ředitele Analytických laboratoří Plzeň, na dnešní tiskové konferenci charakterizoval Western Blot jako metodu s větší mírou falešných výsledků, a to jak pozitivních, tak negativních. Spolehlivější metoda ELISA je prý používána při prvních testech v 80 % vyšetření v zemích EU. "Nejspolehlivější je samozřejmě křížová kontrola alespoň dvou odlišných testů, proto by měly být na český trh vpuštěny všechny testovací metody schválené EU," zdůraznil Huml.

Největší brzdou testování je podle Humla jeho vysoká cena, která se nyní pohybuje kolem 1600 Kč za kus. Na snížení ceny by mohlo mít vliv jak vytvoření konkurenčního prostředí různých druhů testů, tak zvýšení množství vyšetřených kusů dobytka. SVS dovoluje provádět testy na BSE pouze dvěma pracovištím v ČR, a to veterinárním ústavům v Praze a Jihlavě. Tak zpracovatelé masa ze vzdálených regionů musí vzorky zasílat do Prahy nebo Jihlavy, což je časově i finančně neúnosné a diskriminující. V EU se stalo samozřejmostí udílení akreditace státním i soukromým veterinárním laboratořím ve všech regionech země.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist