https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hute-pilsen-steel-dostaly-od-cizp-dalsi-pokutu-100-000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hutě Pilsen Steel dostaly od ČIŽP další pokutu 100.000 Kč

4.11.2016 15:26 | PLZEŇ (ČTK)
Pokutu 100.000 korun za nadměrné vypouštění prašných částic z elektroocelárny vyměřili inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) plzeňské firmě Pilsen Steel. Pokutu dostaly plzeňské hutě za provozování elektrických obloukových pecí a pálicího zařízení v rozporu s platným integrovaným povolením. ČTK to dnes řekla Jana Jandová z ČIŽP. Není to první pokuta, kterou inspekce firmě uložila, loni jí dala dvě pokuty za čtvrt milionu korun. Reakci společnosti ČTK zjišťuje.
 

Pilsen Steel podle inspekce v červenci porušila schválený provozní řád a technické podmínky provozu. "Tím došlo k nadměrnému vypouštění prašných částic z haly elektroocelárny do ovzduší. Zároveň provozovala pálicí a dělicí zařízení bez filtrace, což způsobovalo uvolňování intenzivního dýmu," uvedla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová. Firma podle ní po kontrole už začala opravovat odsávací zařízení elektrické obloukové pece i netěsnosti na hale ocelárny.

Loni dostala Pilsen Steel pokutu 200.000 korun za nedodržování havarijního plánu, který popisuje opatření pro případ ekologické havárie. Firma totiž podle inspekce neudělala od února 2012 do srpna 2014 požadované zkoušky těsnosti skladovacích nádrží a potrubí u zásobníků a nádrží o celkovém objemu téměř 2500 metrů krychlových. V nádržích byly skladovány nebezpečné ropné látky.

Druhou padesátitisícovou pokutu uložili loni inspektoři za porušení povinnosti stanovené zákonem o odpadech. Firma podle nich neshromažďovala některé druhy tříděných odpadů. V kontejnerech určených na směsné obaly našli inspektoři i tříditelné odpady - PET lahve, balicí fólie, kartonový papír, směsný komunální odpad a podobně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist