https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-pres-koronavirus-na-jihu-cech-pokracuji-projekty-v-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I přes koronavirus na jihu Čech pokračují projekty v přírodě

31.3.2020 00:15 | Č. BUDĚJOVICE; (ČTK)
I přes šíření nákazy koronavirem v Jihočeském kraji pokračuje řada projektů ve volné přírodě. V Novohradských horách například vytváří podmínky pro život brouka páchníka. / Ilustrační foto
I přes šíření nákazy koronavirem v Jihočeském kraji pokračuje řada projektů ve volné přírodě. V Novohradských horách například vytváří podmínky pro život brouka páchníka. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ivan Bartoš / Český svaz ochránců přírody Studénka (ČSOP Studénka)
I přes šíření nákazy koronavirem v Jihočeském kraji pokračuje řada projektů ve volné přírodě. Odborníci se tak nadále věnují například na Šumavě pozorování rysa ostrovida, budují databázi přeshraničních rostlin, v Novohradských horách zase vytváří podmínky pro život brouka páchníka. Vyplývá to z informací novinářů.
 

Jihočeský kraj pokračuje u Nových Hradů v prořezávkách stromů kvůli projektu s názvem Czk-Sk South-life. Jeho součástí je i záchrana ohroženého brouka páchníka hnědého. "Pracujeme zde zhruba dva týdny a prořezáváme staré duby. Snažíme se, aby se zde páchník minimálně udržel, nebo rozšířil svou populaci," řekl Antonín Bartoš z Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje. Dodal, že současná situace způsobená koronavirem projekt nijak neomezuje. "Pracujeme v přírodě, máme roušky a jsme od sebe dostatečně daleko. Takže se nás to prakticky netýká," uvedl.

Některé projekty mají nyní pouze jiný režim. "Hromadné terénní práce jsou organizovány tak, aby se pracovníci nepotkávali vůbec, nebo maximálně ve dvou lidech. Byly zastaveny veškeré schůzky více lidí a veškerá komunikace probíhá pomocí telefonů nebo internetu," řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Dodal, že pokračují projekty se zaměřením na výskyt hub na česko-bavorském pomezí, telemetrické sledování jelení zvěře, nebo revitalizace rašelinišť.

Dvořák uvedl, že park musel zastavit veškeré akce pro veřejnost. Kromě vědeckých pracovníků zůstávají v terénů i lesníci, kteří zpracovávají polomy nebo odkorňují poškozené stromy.

Pandemie koronaviru však zasáhla řadu projektů mezinárodního rozměru. "V rámci Čech je ještě možné cestovat. Ale mnohem závažnější je to v zahraničí, kam teď nemůžeme nikoho poslat. Například to ovlivňuje náš hlavní výzkum na Papui Nové Guineji," uvedl tropický ekolog Vojtěch Novotný z českobudějovického biologického centra.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist