https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ic-newcastle-velka-britanie-trpi-dramatickym-narustem-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ic Newcastle: Velká Británie trpí dramatickým nárůstem znečištění

7.11.2003 11:09 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Více než 90 % území Velké Británie je v současnosti postižena nějakou formou znečištění, tvrdí zpráva magazínu Country Life. Zrychlující se výstavba sítě nových silnic a velké zvýšení objemu letecké dopravy vede k dramatickému rozšíření znečištění ovzduší, nárůstu lokalit ohrožených hlukem a "světelným znečištěním".
 

Nejvíce postižené oblasti jsou Londýn a celé jižní pobřeží spolu s průmyslovými lokalitami měst Birmingham, Liverpool, Manchester a Sheffield. V druhé vlně označuje zpráva za místa s mimořádně vysokým stupněm znečištění Newcastle, Bristol a Norwich. Plánovaný rozvoj silniční sítě v několika málo letech ještě přidá další problematická místa svázaná dopravní infrastrukturou a obtěžovaná hlukem a výfukovými plyny.

Počet obyvatel Velké Británie vystavených neakceptovatelné hladině hluku způsobené leteckou dopravou se podle předpokladů do roku 2030 zdvojnásobí, jestliže se současný trend stále se zvyšujícího počtu pasažérů leteckých společností udrží. Pouze jeden z deseti obyvatel ostrova dnes může za oknem svého domu vidět v noci skutečnou tmu, protože světelné znečištění mezi lety 1993 - 2000 vzrostlo.

Jedině za těch nejčistších nocí může méně než polovina obyvatel Anglie sledovat ze svého domova Mléčnou dráhu. V posledních letech došlo kvůli lepší ochraně občanů k zvýšení počtu lamp veřejného osvětlení, ale velkým problémem jsou reflektory osvětlující sportovní stadiony i to, že pětina soukromých domů je vybavena bezpečnostním osvětlením. Studie zveřejněná v magazínu Country Life je první svého druhu, která posuzuje znečištění jako kombinaci dopadů zhoršení ovzduší a světelných i hlukových podmínek jednotlivých oblastí.

Podle textu The Press Association icNewcastle 06. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist