Identifikace hovězího bude mít dvě etapy
“Připravovaná podoba je oproti dosavadnímu stavu obrovským posunem,“ konstatoval Pešán. Potvrdil ale také, že mezi údaji o původu hovězího masa nebude zatím identifikace jednotlivých plemen. To má přitom význam především pro chovatele masného skotu, jehož maso je gastronomicky kvalitnější a mělo by být také dražší. Spotřebitelé se tak zatím od září dozví z etiket na mase věk, pohlaví a hmotnost poraženého zvířete a také, z kterého chovu pochází a na kterých jatkách byl příslušný kus skotu poražen. Označené maso by přitom nemělo být oproti současnému stavu dražší, vícenáklady zpracovatelů tvoří pouze papírová etiketa. Hned po prázdninách přitom podle Pešána začne pracovat skupina odborníků, která by měla do vyhlášky zabudovat povinnost dalších identifikačních prvků a na základě praxe zpřesnit některé problémy, které samotná praxe ukáže. “Existují tlaky, aby byla další novelizace přeložena až na příští rok, já ale věřím, že vyhlášku identifikující i jednotlivá plemena skotu dotáhneme do konce ještě letos,“ zdůraznil Pešán.
reklama