https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/identifikace-hoveziho-bude-mit-dve-etapy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Identifikace hovězího bude mít dvě etapy

15.8.2001 10:47 | PRAHA (ČIA)
Novela vyhlášky o masu a masných výrobcích, která by měla platit od září letošního roku a která zajistí pro spotřebitele identifikaci hovězího masa v obchodní síti, bude ještě v letošním roce znovu novelizována. V rozhovoru pro ČIA to uvedl místopředseda zemědělského výboru parlamentu Jaroslav Pešán, který se na tvorbě v současné době připravované vyhlášky podílí.
 

“Připravovaná podoba je oproti dosavadnímu stavu obrovským posunem,“ konstatoval Pešán. Potvrdil ale také, že mezi údaji o původu hovězího masa nebude zatím identifikace jednotlivých plemen. To má přitom význam především pro chovatele masného skotu, jehož maso je gastronomicky kvalitnější a mělo by být také dražší. Spotřebitelé se tak zatím od září dozví z etiket na mase věk, pohlaví a hmotnost poraženého zvířete a také, z kterého chovu pochází a na kterých jatkách byl příslušný kus skotu poražen. Označené maso by přitom nemělo být oproti současnému stavu dražší, vícenáklady zpracovatelů tvoří pouze papírová etiketa. Hned po prázdninách přitom podle Pešána začne pracovat skupina odborníků, která by měla do vyhlášky zabudovat povinnost dalších identifikačních prvků a na základě praxe zpřesnit některé problémy, které samotná praxe ukáže. “Existují tlaky, aby byla další novelizace přeložena až na příští rok, já ale věřím, že vyhlášku identifikující i jednotlivá plemena skotu dotáhneme do konce ještě letos,“ zdůraznil Pešán.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist