https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-australie-podnikla-kroky-k-zachrane-quotalpquot-pred-klimatickymi-zmenami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Austrálie podnikla kroky k záchraně "Alp" před klimatickými změnami

18.11.2008 14:07 | PRAHA/SYDNEY (Ecomonitor)
Nejkrásnější australské hory, domov unikátních původních druhů, byly zapsány do registru národního dědictví, píše britský deník Independent.
 

Australské Alpy
Pohled na Australské Alpy ze Snowy River Road, jižně od města Suggan Buggan ve státě Victoria.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Smegs07/Wikimedia Commons

Alpy jihovýchodní Austrálie mají rozlohu 1,5 milionu hektarů a jsou obklopeny jedenácti národními parky a rezervacemi. Jedná se o nejrozsáhlejší a nejkomplexnější území, které kdy bylo do registru zapsáno.

Australský ministr životního prostředí Peter Garrett řekl, že "zapsáním byla uznána neobyčejná přírodní a historická hodnota území australských Alp".

Nová položka v registru národního dědictví však nebyla přijata všemi kladně. Na území australských Alp se totiž nachází několik lyžařských oblastí. A firmy, které se v této lokalitě zabývají turistickým ruchem, prohlašují, že kvůli zápisu bude složitější proces získání povolení pro výstavbu.

Hlavní hrozbou jsou ovšem klimatické změny. Týden před zápisem označila Australská nadace na ochranu přírody (Australian Conservation Foundation) území za jednu z deseti národních "ikon", která je nejvíce ohrožovaná globálním oteplováním.

Region je domovem vzácné flory a fauny, roste zde například blahovičník a žije vakoplch trpasličí. Během léta je navíc oblast pokryta divokými květinami. Oteplení o jeden stupeň by zničilo lokalitu, ve které vakoplch trpasličí žije, a tento druh by velmi pravděpodobně do roku 2030 vyhynul.

Podle článku Kathy Marksinové zveřejněného na serveru Independent dne 10. listopadu 2008


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist