https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-blair-chce-bojovat-proti-klimatickym-zmenam-neomezi-ale-leteckou-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Blair chce bojovat proti klimatickým změnám, neomezí ale leteckou dopravu

13.2.2006 12:47 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Britský premiér Tony Blair varoval vůdce světových velmocí, že na záchranu planety zbývá méně než sedm let. Jenže zároveň odmítl zavést zvláštní klimatickou daň k ceně letenek ve Velké Británii. Britský premiér sklidil kritiku za to, že v boji proti klimatickým změnám používá dvojí metr.
 

Klimatický příplatek totiž britský premiér odmítl ve stejné době, kdy vyzval USA, Čínu a Indii, aby se připojily k celosvětové snaze o zmírnění klimatických změn. Tony Blair pronesl výrok o posledních sedmi letech k záchraně Země na zasedání parlamentního výboru. „Myslím, že když nedokážeme vytvořit dobrou mezinárodní dohodu po roce 2012, kdy skončí platnost první fáze Kjótské dohody, ocitneme se ve skutečně závažných problémech,“ řekl. Prohlásil také, že Kjóto bylo počátkem celosvětového srozumění a blahopřál prezidentu Bushovi ke snaze snížit závislost USA na ropě, i když podle něj by měla Amerika udělat důraznější kroky. Zároveň však britský premiér odmítl volání po nové letecké dani, jež by měla pomoci snížit nárůst emisí skleníkových plynů, které jsou důsledkem levné letecké dopravy. Daň by podle něj musela být skutečně vysoká, aby dosáhla požadovaného efektu. „Není realistické myslet si, že se nám podaří prosadit omezení letecké dopravy na mezinárodní úrovni,“ řekl. Nejlepší cestou je podle Blaira rozvoj nových technologií, které sníží škodlivé emise.

Stínový ministr životního prostředí Peter Ainsworth prohlásil: „Letectví je pravděpodobně největší výzvou ve snaze odvrátit klimatické změny a my se na něj musíme zaměřit. Obcházet problém letecké dopravy je nezodpovědné.“ Norman Baker, mluvčí Liberálních demokratů v otázkách životního prostředí, je také přesvědčen, že letecká doprava je hlavním kandidátem na změny a snížení jejího příspěvku by významně pomohlo odvrátit nebezpečí změn klimatu. „Je neuvěřitelné, že si premiér nad tímto problémem myje ruce. Když objem letecké dopravy poroste, emise skleníkových plynů z tohoto sektoru vymažou veškeré snížení, ke kterému došlo jinde,“ myslí si Baker.

Podle článku Andrewa Grice The Independent 08. 02. 2006.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist