https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britanie-nabizi-zelenym-ridicum-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Británie nabízí zeleným řidičům dotace

19.1.2005 11:35 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Motoristé ve Velké Británii, kteří si vyberou při nákupu osobního automobilu z poslední generace „zelených vozů“, budou moci počítat se státní podporou až do výše 1000 liber. Projekt je součástí vládního boje proti automobilům produkujícím velké množství škodlivých plynů, na který bylo vyčleněno 24 milionů liber.
 

Británie nabízí "zeleným" řidičům dotace.
Ilustrační foto: Hugo Charvát/EkoList
Všichni majitelé malých automobilů včetně „super-mini“ od výrobců Toyota nebo Citroen, dvousedadlových vozů Smart a Vaxhaul Corsa 1 litre Eco budou moci žádat o státní dotaci za předpokladu, že jednotlivá auta splní přísné limity pro objem znečišťujících látek. Cílem vládního projektu je skutečná změna v postoji řidičů vůči otázce vozidel přátelských k životnímu prostředí. Do této doby mohli totiž žádat o podporu pouze majitelé vozidel vybavených motory s nejnovější technologií jako jsou například špičkové elektromotory.

David Jamieson, náměstek ministerstva dopravy, odhaduje, že značně vzroste poptávka po vozidlech, která splňují oba požadavky, tedy nejnižší emise škodlivých látek a vysokou energetickou účinnost. V loňském roce se v Británii prodalo na 76 000 vozů splňujících tato kritéria, nicméně státní správa ještě nebyla schopná vydat informace o tom, v jakých cenových kategoriích se „ekologické“ vozy pohybovaly.

Státní dotace budou později v tomto roce provázet i povinné energetické štítky pro všechny nové automobily, stejné jaké dnes úspěšně fungují při prodeji ledniček, mrazáků a praček. Automobily s nejvyšší spotřebou pohonných látek budou označeny písmenem „F“ a tmavě červenou známkou, zatímco vozy s nejčistším provozem budou označeny sytě zelenou barvou a písmenem „A“.

Plán na zvýhodnění ekologických automobilů přichází potom, co premiér Tony Blair minulý měsíc přiznal, že jeho vláda nesplní, a dokonce zřejmě o velký počet, svůj dobrovolný cíl na snížení emisí skleníkových plynů o 20 % do roku 2012. Narůstající objem škodlivých látek z osobních automobilů i nákladních vozů je jednou z příčin neúspěchu. Oficiální vládní poradce, společnost Energy Saving Trust (EST) se obává, že Británie by mohla nesplnit i další úkol, a sice uskutečnění toho, že kolem roku 2012 bude každé desáté prodané auto maximálně energeticky účinné, což znamená, že jeho emise nebudou překračovat hodnotu 100 g oxidu uhličitého na jeden kilometry jízdy. Podle Richarda Tarbotona z EST pak nastane „skutečně podstatní změna“. V loňském roce z 2,5 milionu prodaných vozů pouze 590 kusů splňovalo takto přísná kritéria.

Ministři byli šokováni zjištěním, že v roce 2003 poprvé po několika letech vzrostly celkové emise z provozu osobních automobilů. Jen díky snaze prodejců automobilů a zájmu řidičů o dieselové motory s nízkou spotřebou nebyl nárůst škodlivých látek ještě vyšší. Vláda ve Velké Británii doufá, že nová politika přesvědčí řidiče, aby si kupovali menší automobily a výrobci se zaměří na čistší, ekologické modely vozů, jejichž majitelé budou moci čerpat státní podporu.

Podle článku Severina Carrella The Independent Online Edition 16. 01. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist