https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britanie-nedostoji-svym-cilum-omezit-sklenikove-plyny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Británie nedostojí svým cílům omezit skleníkové plyny

13.12.2004 13:05 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Británie pravděpodobně nedostojí svým cílům v boji proti globálnímu oteplování, byla ve středu přinucena přiznat její vláda.
 

Tony Blair prohlásil, že do roku 2010 Británie dosáhne pouze čtrnáctiprocentního snížení emisí oxidu uhličitého oproti hodnotám z roku 1990. To srovnává s plánovaným snížením o 20 procent stanoveným v roce 1994 labouristickou stranou během jejich volební kampaně.

Británie, pokud chce dostát oficiálním závazkům Kjótského protokolu, musí do roku 2010 snížit emise o 12,5 procent. Mnohem ambicióznější cíl, který si sama stanovila, vypadá pochybně.

Charles Kennedy, leader Demokratů, se ve středu Blaira zeptal: „Jak můžete očekávat, že bude mít britská veřejnost důvěru, že povedete boj s klimatickými změnami úspěšně?“

Tony Juniper, ředitel organizace Friends of the Earth, řekl, že pokud Tony Blair opravdu chce hrát ve světě vedoucí roli při boji s klimatickými změnami, musí emise oxidu uhličitého výrazně omezit. „Nahrazení starých neefektivních uhelných elektráren čistšími alternativami, zavádění ekonomických pobídek ke zvýšení efektivity využívání energie a podporování méně znečišťujících způsobů dopravy jsou naprosto nutná opatření.“ Dodal: „Pokud nedojde k radikální akci, zaplatíme vysokou cenu.“

Tony Blair však trval na tom, že Británie svým cílům dostojí. Řekl, že země může být hrdá, že je jednou z mála na světě, která splní své mezinárodní závazky v Kjótském protokolu. „Stanovili jsme cíl snížení o 20 procent, zvládneme snížit o 14 procent. Máme ještě mnoho let na to, abychom tomu dostáli. V žádném případě se nestane, že by se to nezdařilo,“ řekl. „Musíme se více snažit, ale přijímáme již potřebná opatření.“

Proč se emise oxidu uhličitého nesnižují rychleji:

Výroba energie

Kvůli liberalizaci trhu s energiemi mohou dodavatelé kupovat energii, odkud chtějí - vybírají si nejlevnější zdroje. Když světová poptávka po zemním plynu zvýšila ceny, elektrárny se začaly navracet zpět ke spalování uhlí. To je levnější, produkuje to však více oxidu uhličitého.

Doprava

Zavádění aut šetřících energii pokračuje pomaleji než se předpokládalo. Rovněž levná letecká doprava způsobuje nárůst emisí oxidu uhličitého.

Domácnosti

Stále více lidí má doma elektronická zařízení spotřebovávající stále více elektřiny, například DVD přehrávače. Zároveň roste množství domácností, v nichž žije jen jeden člověk.

Podle článku v Independent ze dne 9. 12. 2004


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist