https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britanie-omezuje-pomoc-amazonskym-pralesum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Británie omezuje pomoc amazonským pralesům

14.11.2003 11:01 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Velká Británie musí silně seškrtat rozpočet programu na pomoc amazonským deštným pralesům a ochranu kultury zdejších obyvatel, jestliže chce dostát svým závazkům při obnově válkou zdevastovaného Iráku. Ochránci životního prostředí se obávají, že vládní rozhodnutí snížit dotace o 16 milionů liber povede k zvýšenému úpadku kultury a k devastaci krajiny v Amazonii.
 

Británie se přitom nejvíce angažuje v rámci Programu G7 pro záchranu amazonských deštných pralesů, který pomáhá domorodým obyvatelům hospodařit s pralesy trvale udržitelným způsobem a snaží se právní cestou zamezovat nelegálnímu kácení. Ministerstvo mezinárodního rozvoje potvrdilo na dotaz poslance parlamentu Barry Gardieniera, že připravuje změnu ve výši finančních prostředků vydávaných na tento program.

Množství pokácených stromů v amazonském regionu vzrostlo v loňském roce o 40 %, kdy padlo téměř 26 000 kilometrů čtverečních panenského lesa, tedy rozloha plochy dvakrát větší než je Wales. Vláda prohlásila, že budoucnost projektu, který měl běžet další tři roky, bude muset být přehodnocena. Změna v politice nastala po rozhodnutí poskytnout 540 milionů liber na obnovu Iráku. Kritici vládní podpory Iráku poukazují na fakt, že zde budou utraceny velké sumy peněž, které byly půdně určeny na projekty pomoci nejchudším oblastem světa.

Poslanec Gardiner vyzval Ministerstvo životního prostředí (Defra), aby vyřešilo nedostatek financí tak, že by se oddělil program pomoci ministerstva od vládní rozvojové politiky. "Ekologické dopady i dopady na krajinu způsobené odlesňováním jsou skutečně velmi vážné," říká poslanec. "Věřím, že ministerstvo pochopí, jak důležitá je jeho odpovědnost v tomto problému."

Mezinárodní pomoc pomáhá Brazílii podpořit ve vlastním úsilí o ochranu drahocenných přírodních zdrojů, které jsou životně důležité v boji proti postupujícímu globálnímu oteplování a ochraně druhové rozmanitosti. Program G7 má celkový rozpočet 410 milionů liber, z nichž Británie, jako hlavní sponzor, dodává 16 milionů. Hlavním cílem je zamezit nelegálnímu kácení původních lesů a podpořit místní obyvatele v ochraně jejich přirozeného prostředí. Britské peníze směřují i do řady místních programů, na udržování zátopových oblastí a na výzkum toho, jak zaručit trvale udržitelné hospodaření s lesy v Brazílii. Kromě společného programu uskupení G7, přispívá Británie na řadu dalších projektů v souvislosti s ochranou amazonské přírody, které jsou také ohroženy kvůli přesunu finanční pomoci do Iráku.

Podle článku Marie Woolfové The Independent 12. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist