https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britanie-prosazuje-ekologicke-nalepky-na-automobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Británie prosazuje ekologické nálepky na automobily

29.7.2003 10:03 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Všechny automobily, které se prodávají ve Spojeném království budou muset být označeny nálepkou, jenž bude informovat zákazníka o energetické náročnosti vozidla a množství produkce znečišťujících látek. Ministerstvo dopravy Velké Británie usiluje o co nejrychlejší zavedení těchto známek.
 

Ministerstvo argumentuje tím, že stejně jakou jsou nakupující zvyklí na Evropskou energetickou známku, která se používá při označování bílé domácí techniky, měly by se označovat i osobní vozy. Většina zákazníků, na které se Ministerstvo obrací, jsou běžní občané a plátci daně z provozu motorového vozidla. Stupnice energetické náročnosti se značí velkými písmeny A až G a barevnou škálou, kde nejšetrnějším vozidlům přísluší barva zelená a psímeno A, přes barvu žlutou, oranžovou až po červenou, která označuje motory s nejvyšší produkcí emisí škodlivých látek. Testování nových nálepek probíhalo od loňského března u šesti prodejců značek Ford, Honda a Vauxhall.

Zákazník by měl dostat informaci jednak o tom, zda si nekupuje "hltače pohonných látek" a také o tom, zda si vybírá auto, které není přespříliš nešetrné k životnímu prostředí. Automobily s nejnižší produkcí oxidu uhličitého jako je například Honda s hybridním motorem, který pohání jak benzín, tak elektrická energie, Insight nebo Citroen C-3 s dieselovým motorem, byly označeny jako kategorie A a B. Nejhůře se vedlo terénním automobilům s pohonem všech čtyř kol - Vauxhall Frontera, Land Rover Freelander a Jaguar X Type salloon -, které získaly nálepky v červené barvě a označení G. Zkušební zavedení tohoto typu označení ukázalo, že většina dnes prodávaných automobilů se pohybuje v kategoriích E až G. Ochránci životního prostředí věří, že systém energetických nálepek, prosazovaný Ministerstvem dopravy, Ministerstvem financí a vládou podporovaného Energy Saving Trust, pomůže změnit pohled automobilového průmyslu na výrobu ekologicky šetrných vozidel.

Společnost výrobců a prodejců motorů (SSMT), která se brání zavedení nálepek, argumentuje tím, že je možné srovnávat mezi sebou jenom automobily stejné kategorie. Cedrik de Meeus, odborník SSMT na zelená auta, říká: "Nemá žádný smysl srovnávat produkci emisí automobilů Smart a Porsche. Jsou to zcela jiné vozy a mají rozdílné parametry".

Podle článku Severina CarrellaThe Independent 27. 07. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist