https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britska-vlada-nedostoji-vlastnim-zavazkum-udrzitelneho-rozvoje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Britská vláda nedostojí vlastním závazkům udržitelného rozvoje

1.5.2004 14:29 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Kritici ekologických nařízení britského ministerského předsedy Tonyho Blaira obviňují vládu z velkého a nebezpečného klamání veřejnosti. Vláda tvrdí, že se snaží nejen vytvářet lepší podmínky pro život obyvatel, ale zároveň chránit životní prostředí. Odpůrci z řad vládních poradců říkají, že politika Británie k tomu má velmi daleko.
 

Zpráva Vládní komise o trvale udržitelném rozvoji (SDC) říká, že státní správa ztratila cestu ke skutečně trvale udržitelnému rozvoji a nerealizovala vlastní radikální prohlášení. Jonathon Porritt, ředitel SDC a hlavní autor zprávy, říká, že vláda se soustředí pouze na otázky konvenčního ekonomického růstu, spíše než na „rozumnou správu“ společnosti i celé planety. Publikovaný text je nejdetailnější studií, která dokazuje, jak se vláda vzdálila svému veřejně prohlášenému závazku trvale udržitelného rozvoje a vypočítavá celý seznam konkrétních selhání.

„Vláda sama hovoří o svém postoji jako o politické síle prosazující dlouhodobě udržitelné hospodaření s přírodním bohatstvím a svět vnímá jako místo, kde se všichni soustředí na ochranu životního prostředí a přírodních zdrojů,“ píše se ve zprávě. „Žijeme ve světě, kde je mnoho přírodních zdrojů na hranici úplného vyčerpání, dochází k ohromnému poklesu rozmanitosti živočišných i rostlinných druhů, objem nejrůznějších druhů znečištění stále stoupá, což ohrožuje celou planetu dlouhodobými změnami klimatu. Ve všech těchto aktivitách Británie nadále přispívá k celkovému zhoršování situace.“ Podle zprávy se vláda soustředí při zavádění udržitelného rozvoje pouze na množství malých iniciativ a posunů v politických názorech, ale neklade si žádné skutečně náročné cíle na změny, které by v dlouhodobém výhledu vedly ke skutečně trvale udržitelné civilizaci. „Můžeme číst vládní politiku jako model sociálního inženýrství. Jenže my jsme přesvědčeni, že svět je příliš náročný na to, aby skromné zvýšení bylo dostatečné,“ dodává zpráva.

Široce pojatá studie pocházející od vládních poradců není pro předsedu Blaira ani jeho ministry příjemné čtení. Třiapadesátiletý Jonathon Porritt je jedním z nejrespektovanějších ekologických autorit ve Velké Británii. Býval ředitelem britské pobočky Friends of Earth a dnes je jedním z vedoucích představitelů Green Party. Kritika, které dodává vážnost fakt, že pochází od vládních poradců, tvrdí, že celá strategie je chybná, protože systém trvalé udržitelnosti vůbec nepronikl do jádra politiky jednotlivých ministerstev. Podle každoročně měřeného patnáctibodového ukazatele, nazvaného „barometr kvality životního prostředí“, vykazuje Británie neustálý nárůst kvality života. Jenže podle kritiků je celý systém zavádějící a při detailnějším pohledu na jednotlivá témata se ukazuje, že ve skutečnosti k žádnému progresu nedochází.

Vláda Spojeného království není schopná snížit spotřebu přírodních zdrojů, vyčítají ekologové. Také není schopná skutečně zakročit proti nebezpečí, které představují klimatické změny a snížit emise skleníkových plynů produkované domácím průmyslem. Letecká i pozemní doprava vzrůstá do nekontrolovatelného objemu a významnou měrou ovlivňuje produkci nebezpečných škodlivin. Odpad narůstá mnohonásobně rychleji než recyklace, ve které je Británie jednou z nejhorších zemí v Evropské unii.

Jednou z hlavních myšlenek nové politiky bylo, že vláda bude ekonomický růst podmiňovat ohledy na životní prostředí. Podle zprávy SDC v tomto bodě propadla vládní politika na celé čáře, jenže s tichou podporou velké části veřejnosti. „Velká část obyvatel Británie v podstatě schvaluje ničení životního prostředí, které ovšem přinese ekonomický růst, zejména když degradace přírody probíhá pomalu a skutečně ničivé důsledky se projeví až za velmi dlouho dobu.“

Podle článku Michaela McCarthyho The Independent 13. 04. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist