https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britsti-vedci-podporili-testovani-na-zviratech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Britští vědci podpořili testování na zvířatech

26.8.2005 10:17 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Více než 500 významných britských vědců a lékařů ve středu podpořilo testování na zvířatech. Stalo se tak den poté, co majitelé farmy napadené aktivisty prohlásili, že skončí s chovem morčat určených pro lékařský výzkum, napsal britský deník Independent.
 

Pokusná operace mozku u krysy.
Foto: wikipedia.org
V prohlášení, které vydala Společnost na obranu výzkumu (Research Defence Society), se píše, že testování na zvířatech je malou, avšak nesmírně důležitou součástí lékařského výzkumu. Prohlášení podepsali tři laureáti Nobelovy ceny, 190 členů Královské společnosti a Medical Royal Colleges a více než 250 profesorů. "To ukazuje, jak silnou a hlubokou podporu má v této zemi testování na zvířatech," řekl ředitel Společnosti na obranu výzkumu Simon Festing.

V Británii je výzkum na zvířatech vysoce emotivním tématem a je zde hlasitá, někdy i agresivní lobby ochránců práv zvířat. Na násilné akce reagoval farmaceutický průmysl prohlášením, že nepřátelské prostředí může poškodit investice do britského výzkumu a vývoje.

Farma Darley Oaks ve Staffordshiru v centrální Anglii, která chová morčata určená do laboratoří, se stala předmětem jedné z dosud nejsilnějších aktivistických kampaní. Vlastníci farmy v úterý prohlásili, že s chovem přestanou kvůli dlouhé a násilné kampani, během níž došlo i k znesvěcení rodinného hrobu.

Prohlášení vydanému Společností na obranu výzkumu předcházela před 15 lety podobná deklarace také podporující výzkum na zvířatech.

Podle článku v deníku Independent ze dne 25. 8. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist