https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-elektrina-na-poli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Elektřina na poli

3.8.2004 13:39 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
První elektrárna ve Velké Británii vyrábějící energii z řepky olejky, vznikne na farmě v Yorkshire. Jde o velmi důležitý krok v rozvoji energetiky využívající biomasu a další rostlinné materiály. Muž, který za celou myšlenkou stojí se jmenuje Clifford Spencer. Jeho společnost bude v příštím roce obhospodařovat na více než 28 000 hektarech plodiny určené pro průmyslové využití.
 

Jednapadesátiletý Spencer vidí v pěstování energetických plodin budoucnost britského zemědělství. Podle něj je potřeba vrátit se k pěstování toho co se na trhu prodá, spíše než, že by ho přesvědčili dotace přislíbené Bruselem. Nápad na výstavbu elektrárny na řepku je přirozeným vyústěním jeho obchodování s průmyslovými plodinami, které v minulých deseti letech přivedlo na anglický venkov nové druhy rostlin, jako jsou zvláštní druhy kapusty (používané při výrobě maziv), bruták (kosmetický průmysl) a technické konopí (lisování oleje a textilní využití).

Spencer se kvůli svému projektu využití biomasy spojil s britsko-švýcarským agroprůmyslovým podnikem Syngenta, který dodá vysoce výnosnou řepku na pole více než stovky zemědělců. Farmáři vypěstují kolem 1400 tun olejových semen, které se slisují na olej. Ten se pak pálí v kotli a vyrábí elektrickou energii. Clifford Spencer předpokládá do roka dosáhne výkon elektrány 1 megawatt. Farmář počítá s tím, že využije energii pro vlastní hospodářství, ale většinu prodá do celonárodní rozvodné sítě. "Zemědělství se musí opět stát významnou ekonomickou silou, musí ale vyrábět pro skutečné potřeby trhu," dodává Spencer.

Nová elektrárna, vedle ekonomického přínosu pro místní obyvatele, je důležitá také pro svůj potenciál v boji proti klimatickým změnám. Biomasa je obnovitelný zdroj energie, podobně jako vítr, vlnobití nebo sluneční záření, ze kterého je možné získávat energii bez toho, aby produkovala další množství škodlivých skleníkových plynů jako je oxid uhličitý, považováný za hlavního viníka globálního oteplování. Biomasa je z hlediska vzniku CO2 neutrální, i když při spalování řepkového oleje vznikají škodlivé emise. Jsou však přesně v takové výši, jakou při růstu pole s řepkou olejkou dokáží absorbovat. Výhody obnovitelných zdrojů jsou nepopiratelné, a to přestože některé z nich (vítr, slunce) nejsou stálé. Jenže zatím nejde o rozšířenou metodu a to z důvodů poměrně vysoké ceny a ekonomické nejistoty investice. Když bude elektrárna v Yorkshire úspěšná, dostanou zastánci alternativních energií do ruky nový a pádný argument.

Podle článku Michaela McCarthyho The Independent 24. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist