https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-globalni-oteplovani-hrozi-i-kytovcum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Globální oteplování hrozí i kytovcům

13.4.2007 10:26 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Kytovci jsou v ohrožení, protože jim globální oteplování ztěžuje možnost krmení, migraci a dokonce i dýchání. Narvalové, "jednorožci" moře, jsou v podobné situaci jako velryby a delfíni, napsal deník Independent. Nová studie odhalila, že potom, co byli téměř vyhubeni lovem, na ně číhá další nebezpečí - globální oteplování.
 

Ohroženy jsou druhy žijící při okrajích zaledněných polárních oblastí, jako jsou narvalové, běluhy, velryby grónské a velryby černé. Druhy, které migrují, jsou zase ohroženy změnami podél své trasy. Podle některých odhadů ubývá narvalů o deset procent ročně, píše Independent. Protože taje led v Arktidě, ubývá jim i potravy. Jejich situaci ještě zhoršuje fakt, že kvůli anomálii v procesu klimatických změn přibývá led v oblasti Baffinova zálivu v severní Kanadě, což je hlavní zimoviště narvalů. Zamrzají tam pukliny v ledu a plochy volné vody, zvířata se pak nemají kde nadechnout.

Běluhy a velryby grónské jsou ubýváním ledu ohroženy podobně. Velryby černé jsou zase v nebezpečí kvůli změnám v severoatlantické oscilaci, která je propojená se systémem El Niňo. Pravděpodobně nejohroženějším druhem je však vzácná sviňucha kalifornská, která žije v Kalifornském zálivu, napsal Independent. Jak se moře oteplují, organismy obvykle míří za chladnější vodou, ale sviňuchám blokuje cestu na sever pevnina. Ve slepé uličce se ale mohou ocitnout i plejtváci ve Středozemním moři a keporkaci v severní části Indického oceánu. Kam jít možná nebudou mít ani plískavice žijící v zálivech na severozápadě Skotska.

Podle článku Geoffreye Leana v deníku Independent ze dne 0. 4. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist