https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-gm-plodiny-zamori-pole-na-15-let-dopredu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: GM plodiny zamoří pole na 15 let dopředu

12.10.2005 09:50 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci zjistili, že geneticky modifikované plodiny kontaminují krajinu i patnáct let poté, co byly sklizeny, napsal britský deník Independent.
 

Toto zjištění poněkud vrhá stín na vidinu pěstování GM plodin v Británii. Farmáři, kteří zkusí pěstovat GM plodiny třeba jen jednu sezónu, budou mít zamořená pole po další jedno a půl desetiletí. Britští ministři ustanovili, že geneticky modifikované plodiny nemohou být pěstovány, dokud nebudou vypracována pravidla pro jejich koexistenci s konvenčními plodinami. Podle nových poznatků se však zdá, že to z efektivního hlediska není možné.

Studie publikovaná britskou Královskou společností zkoumala pět lokalit v Anglii a Skotsku, kde byla pěstována modifikovaná řepka olejka. I poté, co se na pokusných políčkách zase začaly pěstovat konvenční plodiny, zde bylo nalezeno velké množství modifikovaných rostlin. Přetrvávání geneticky modifikovaného osiva v půdě by podle odborníků mohlo znamenat skutečně vážný problém.

Vědci zjistili, že devět let po jedné sezóně pěstování GM plodiny se na každém metru čtverečním najdou průměrně dvě modifikované rostliny a po patnácti letech obsahuje metr čtverečný jednu modifikovanou rostlinu. Ani to však nevyhovuje evropským limitům na přípustnou kontaminaci GM, napsal deník Independent.

Podle článku Geoffreyho Leana v deníku Independent ze dne 9. 10. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist