https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-jedovaty-vzduch-v-letadlech-hrozi-katastrofou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Jedovatý vzduch v letadlech hrozí katastrofou

6.6.2006 12:14 | LONDÝN (EcoMonitor)
Kvůli vzduchu v kabině kontaminovaném chemikáliemi nejsou piloti schopni bezpečně řídit letadla, napsal deník Independent. Podle výsledků oficiálního šetření piloti trpí "alarmujícím selháváním kognitivních funkcí" - nejsou schopní zapamatovat si důležité instrukce od dispečerů a při přistávání ohrožují životy cestujících.
 

Britská vláda přiznala, že minulý rok došlo v letadlech British Aerospace BAe 146 k deseti "nehodám s kontaminací vzduchu", což přimělo ministerstvo dopravy nechat záležitost prošetřit Vědeckým výborem pro toxicitu. Zprávu o výsledcích šetření vypracovala neuropsycholožka Sarah MacKenzie Rossová z londýnské University College, která vyšetřila 27 pilotů. V mnoha letadlech se vzduch pro pasažéry a posádku nasává přes tryskové motory a pumpuje bez filtrace do kabiny, napsal Independent.

Profesor Chris van Netten z University of British Columbia, který se kvalitou vzduchu v letadlech zabývá, řekl, že úplně ve všech kabinách letadel, které zkoumal, objevil tu nejobávanější chemikálii: trikresyl-fosfát. Nasávání vzduchu přes tryskové motory podle něj znamená "říkat si o průšvih".

Podle zjištění všichni zkoumaní piloti až na jednoho trpěli "chronickými zdravotními problémy, jako únava, poruchy spánku, občasnými poruchami zažívání, sníženou citlivostí a brněním prstů u rukou a nohou, výpadky paměti a slovní zásoby". Kapitán Colin Barnet-Higgins, který musel ze zdravotních důvodů předčasně do penze po 35 letech ve službě, Independentu řekl, že trpěl únavou a krátkodobými výpadky paměti. "Znám okolo 20 až 30 pilotů, kteří mají stejné problémy," upozornil.

Ve zprávě se mimo jiné uvádí: "Někteří z pilotů, které jsme vyšetřovali, hlásili závažná selhání kognitivních funkcí v souvislosti s kontaminovaným vzduchem v kabině letadla: nebyli schopní zapamatovat si nebo popletli číselné údaje od leteckých dispečerů týkající se kursu, výšky a rychlosti letu; prováděli úkony ve špatném pořadí, zadávali špatné údaje o stoupání a klesání, zapomínali i tak důležité věci, jako třeba jestli je vysunut podvozek letadla nebo ne," píše deník Independent.

Podle článku Geoffreyho Leana v deníku Independent ze dne 4. 6. 2006


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist