https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-na-severni-polokouli-je-nejtepleji-za-posledni-tisicileti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Na severní polokouli je nejtepleji za poslední tisíciletí

14.2.2006 10:07 | LONDÝN (EcoMonitor)
Celá severní polokoule zažívá velmi teplé období, na posledních tisíc let až nebývale teplé, napsal deník Independent s odvoláním na novou vědeckou studii.
 

Na přehledu teplotních rozmezí zjištěných z letokruhů, průzkumem ledovců a podle historických dokumentů se ukazuje, že od devátého století našeho letopočtu nebyly teploty nikdy tak vysoké jako nyní. Podle studie publikované v časopise Science byla poslední léta 20. století na severní polokouli nejteplejším obdobím od roku 800 n. l. a zastínila tak i proslulé teplé období ve středověku, kdy se víno úspěšně pěstovalo i v severní Evropě a Vikingové díky rozmrzlým mořím kolonizovali Grónsko.

Timothy Osborn a Keith Briffa, klimatologové z Východoanglické univerzity v Norwichi, analyzovali 14 teplotních souborů z Ameriky, Evropy a východní Asie. Každý záznam pokrýval relativně velké území, například severní Švédsko. Deset ze čtrnácti záznamů tvořila data z letokruhů zjištěná až do roku 800, jeden soubor dat byl získán průzkumem ledovců v Grónsku, jeden záznam tvořila data získaná z evropských historických dokumentů a jeden zahrnoval analýzu chemického složení ústřic z východního pobřeží Spojených států. Poslední ze čtrnácti obsahoval různá data z Číny a Japonska, průzkumy ledovců i historické údaje.

"Výsledky našeho zkoumání ukazují, že v posledních letech 20. století došlo na celé severní polokouli k takovému oteplení, které v předchozích tisíci letech nemělo obdoby," řekl podle Independentu Timothy Osborn.

Studie prokázala, že středověké teplé období trvalo zhruba od roku 890 do roku 1170 a později došlo k ochlazení známému jako "malá doba ledová". To bylo zhruba mezi lety 1580 a 1850. "Zjistili jsme, že 20. století je z hlediska takovéhoto oteplení a v porovnání se všemi teplejšími i chladnějšími obdobími během posledních 1200 let naprosto výjimečné," vysvětlil Osborn.

Klimatologové v minulosti již našli důkazy, že dvacáté století bylo teplejší než předchozí tisíciletí. Tato studie je však první, která se zaměřila na data z celé severní polokoule, napsal Independent.

Podle článku Steva Connora v deníku Independent ze dne 10. 2. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist