https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-na-zmeny-klimatu-nejvice-doplaceji-mensiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Na změny klimatu nejvíce doplácejí menšiny

13.3.2008 09:25 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Když v loňském roce zasáhly Indii ničivé povodně, pocházela více než polovina obětí z nejnižší kasty nedotknutelných neboli Dalitů. Obrovské sucho v Keni zasáhlo nejvíce nejchudší pastevce na severu země; Samiové - obyvatelé arktické části Norska - zase trpí tím, že stáda jejich sobů nemají co žrát, protože teplé deště ničí jejich původní pastviny. Klimatické změny na celém světě nejvíce zasahují nejchudší obyvatele a lidi na okraji společnosti, píše deník The Independent.
 

Zásobárna lidu Sami - Skansen, Stockholm.
Zásobárna náležející lidu Sami umístěná na pilotech - Skansen, Stockholm. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0.
Foto: m.prinke/Wikimedia Commons

Na celém světě začínají být patrná nebezpečí, která s sebou změny klimatu přinášejí. A jejich nejčastějšími oběťmi jsou lidé, kteří mají nejmenší možnost se bránit - etnické nebo náboženské menšiny a původní obyvatelé. Menšiny v Latinské Americe, Evropě i Asii jsou první na řadě při dopadech ekologické katastrofy způsobené člověkem a v mnoha případech jsou těmi posledními, komu se dostane pomoci, cituje Independent závěry studie nevládní organizace Minority Rights Group.

Skleníkové plyny produkované průmyslovými státy mění klima a to má zdrcující dopad na chudé národy planety. OSN sice v současnosti hledá mechanismus, v rámci kterého by bohaté státy měly chudým zemím přispívat na "klimatickou ochranu", ta se však podle Minority Rights Group zřejmě stejně nedostane k lidem, kteří žijí na okraji společnosti.

Podle studie je osud menšin ohrožen, dokud nebudou v centru zájmu velkých politických hráčů. "Klimatické změny jsou jedním z hlavních témat současné mezinárodní politiky, ale na všech úrovních, ať jde o mezivládní dohody, národní nebo místní problémy, bývá přehlíženo to, co trápí menšiny," řekla Independentu Ishbel Mathesonová, jedna z autorek studie "State of the World's Minorities 2008".

Podle nevládní organizace je situace o to horší, že v případě nějaké přírodní katastrofy se s menšinami obvykle nezachází stejně jako s ostatními občany. Při povodních v indickém státě Bihár se k Dalitům dostala pomoc až mnohem později než k ostatním, nedotknutelní se tak stali objektem "křiklavé diskriminace", cituje Independent studii.

Klimatické změny také zasahují do běhu tradičních kultur a zemědělství. "Podle znamení v přírodě stařešinové vždy určovali, kdy zasít nebo kdy začíná lovecké sezóna. Ale kvůli klimatickým změnám to již není možné," řekl Independentu David Pulkol, mluvčí domorodých obyvatel z oblasti Karamajong v Ugandě.

Ale ani snaha řešit problémy s měnícím se podnebím nemusí být bez dopadu na nejchudší obyvatele planety. Současný hlad po biopalivech dělá z Latinské Ameriky světovou jedničku ve výrobě etanolu. Jenže zakládání nových plantáží pro cukrovou třtinu s sebou přineslo také ničení půdy a útoky na původní obyvatele v Kolumbii, Brazílii a Argentině.

Podle článku Daniela Howdena v deníku The Independent


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist