https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-nad-alpami-se-lame-klima-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Nad Alpami se láme klima Evropy

16.6.2009 15:44 | PRAHA/MILÁNO (Ecomonitor)
Alpská oblast se dramaticky mění v důsledku klimatických změn. Podle studie Úmluvy o ochraně Alp rozděluje pásmo hor Evropu na dvě zcela rozdílné klimatické zóny. Což přináší horám rozdílné problémy, píše deník The Independent.
 

Alpy
Lyžařský areál na planině Breithorn, Alpy
Foto: Zermatt photos/Wikimedia Commons

Podle studie je severní část Alpské oblasti vystavena mnohem častějšímu nebezpečí záplav, zatímco jižní strana hor trpí nedostatkem sněhu. Podle studie se množství srážek na jihovýchodě regionu snížilo v posledních sto letech o deset procent, zatímco na severozápadní straně se o stejné množství zvýšilo. Alpská úmluva svoji zprávu oficiálně zveřejní zítra.

„Předpovědi, které říkaly, že se evropské klima rozdělí do dvou bloků, se stávají realitu,“ řekl deníku Independent Marco Onida, vrcholný představitel Alpské úmluvy. „Výsledkem této změny je zmatek pro zdejší obyvatele i alpskou přírodu,“ dodal. Studie varuje, že změny v množství vodních i sněhových srážek mají negativní vliv jak na samotnou přírodu, tak na obyvatele, kteří jsou závislí na zdejších zdrojích. Takže zatímco některé vesnice na severní straně hor čelí záplavám, na jižní straně kvůli nedostatku srážek dochází k poklesu příjmů z turistiky. Některé oblasti, ale trpí velmi závažným nedostatkem vody, píše Independent.

Nejslavnější vrcholy Alp – Mont Blanc, Matterhorn a Monte Rosa – vyznačují linii mezi stále vlhčím severem Evropy a stále sušší oblastí Itálie a Slovinska. Severně od rozdělující hranice dochází častěji k záplavám a k posunům půdy. Na jihu jsou kvůli změnám ohroženy nejoceňovanější místa Alp, jako například italské Dolomity.

Podle Alpské úmluvy situaci kolem dostatku vody zhoršuje poptávka po uměle vyráběném sněhu. Ten je potřeba k udržení turistů, ale je velmi náročný na množství energií a vody. A obojí je v Alpách velmi žádané. „Alpy jsou vodárnou Evropy,“ řekl Independentu Onida. Podle něj se ale čím dál tím méně vody dostává po proudu tam, kde jej jí potřeba – pro ekosystémy, zemědělství a výrobu energie.

V oblouku ovlivňovaném alpskou oblastí žije šestnáct milionů lidí, od Francie po západ Maďarska. Déšť a sníh z hor zásobuje vodou velké řeky jako je Dunaj, Rýn nebo francouzská Rhôna. Zmenšování ledovce vedlo tento rok italskou a švýcarskou vládu k návrhu na změny hranice mezi oběma zeměmi, poprvé za více než sto let. Podle Onidy probíhá bitva mezi zemědělstvím a turistikou o kontrolu nad zdroji vody. Také alpské druhy rostlin kvůli změnám stoupají stále výš, zatímco v nížinách se uchycují exotické druhy, včetně palem.

Alpská úmluva vznikla v roce 1991, jako smlouva osmi alpských zemí - Francie, Itálie, Německa, Švýcarska, Rakouska, Lichtenštejnska, Slovinska a Maďarska a Evropské unie.

Podle článku Michaela Daye zveřejněného v deníku The Independent 16. 06. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist