https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-nad-severni-polokouli-by-mohla-vzniknout-ozonova-dira
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Nad severní polokoulí by mohla vzniknout ozónová díra

10.3.2005 11:02 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Odborníci se obávají, že nad severní Evropou a Británií vzniká ozónová díra. Vydali se proto letadlem do stratosféry ozónovou vrstvu prozkoumat. Pokud se díra skutečně vyvíjí, lidem žijícím pod ní hrozí zvýšené riziko rakoviny kůže a šedý zákal, hlavní příčina oslepnutí, píše Geoffrey Lean v deníku The Independent.
 

Vznik ozónové díry může být způsoben rekordně nejchladnější zimou ve výšce 12 mil nad Arktidou, která vytvořila ideální podmínky pro poškození ozónové vrstvy. Souvisí to s globálním oteplováním - zatímco vrstva atmosféry v blízkosti zemského povrchu se otepluje, stratosféra se ochlazuje. Bez ozónové vrstvy, která filtruje škodlivé ultrafialové záření ze slunce, nemůže život na Zemi existovat. Protože se vlivem CFC a dalších látek ozón rozkládá, atmosférou projde více ultrafialových paprsků, které následně způsobují rakovinu kůže a šedý zákal, poškozují zemědělské plodiny a zabíjejí plankton, jež tvoří základnu života v mořích.

Již přes 20 let se každé jaro otevírá nad Antarktidou ozónová díra velká jako Spojené státy. Protože je tento kontinent téměř neobydlen, znamená díra pro lidské zdraví minimální riziko, ovšem s výjimkou jižního Chile, jediné zalidněné oblasti, která se pod ní nachází. Výskyt rakoviny kůže je zde třikrát vyšší než v jiných oblastech. Vědci se již dlouho obávají, že podobná díra by se mohla otevřít nad Arktidou, což by mělo vážné důsledky na lidské zdraví v hustě zalidněných oblastech v Británii, severní Evropě, Rusku a Severní Americe. Nad Arktidou však dosud ke vzniku díry nedošlo, protože zde není tak chladno jako v Antarktidě.

Dr. Neil Harris z Koordinační jednotky pro evropský výzkum ozónu v Cambridgi říká, že množství ozónu nad Arktidou je v současné době 40 procent pod hodnotami normálními pro toto roční období. Rozřešení padne v příštích několika týdnech, kdy se do Arktidy vrátí po dlouhé tmavé zimě sluneční světlo, které v destrukci ozónu hraje zásadní roli. Pokud se ozónová díra vytvoří, riziko pro lidské zdraví bude záviset na počasí a dalších lokálních faktorech, podotýká Dr. Harris. Například při zamračeném počasí jsou lidé před radiací chráněni, zatímco při slunečných dnech jsou UV záření vystaveni. I podle nejhoršího scénáře by však úbytek ozónu měl být oproti Antarktidě poloviční, píše Geoffrey Lean.

Podle článku Geoffreyho Leana v deníku Independent ze dne 6. 3. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist