https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-novy-model-klimatu-bude-predpovidat-i-prekvapujici-udalosti-ocekavaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Nový model klimatu bude předpovídat i překvapující události, očekávají vědci

20.1.2005 10:52 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
V posledních dvaceti letech předpovídají vědci na celém světě nadcházející globální oteplování pomocí počítačů, na nichž běží složité matematické modely. Britští vědci nyní vyvinuli dosud největší matematický model, který by měl dokonce varovat i před „překvapeními“, tedy před náhlými, potenciálně katastrofickými skokovými klimatickými změnami, které dosud nebyly předpovídány, napsal deník Independent.
 

Nový matematický model bude moci zatím nejpřesněji předpovědět, jak se během tohoto století bude oteplovat atmosféra a jak by se mohlo měnit klima, a to včetně extrémních klimatických jevů jako jsou například hurikány.

Model je však tak složitý, že nemůže být spuštěn na žádném počítači v Británii. Poběží proto na superpočítači v Jokohamě, který je nazván Simulátor Země. Na tomto počítači je všechno fascinující. Před dvěma lety, když byl postaven, to byl největší superpočítač na světě, a dosud je na světě nejrychlejší. Zabírá plochu čtyř tenisových kurtů a za vteřinu zvládne 36 000 000 000 000 operací v plovoucí řádové čárce (floating-point).

Tento týden má v Tokiu Jack Straw, britský ministr zahraničí, odstartovat pětiletý britsko-japonský projekt zaměřený na změny klimatu. Při té příležitosti bude na Simulátoru Země nový klimatický model spuštěn. Měl by především varovat před závažnými a nepříjemnými překvapeními, způsobenými všemi rozdílnými aspekty klimatického systému a jejich interakcemi. Přestože model nedokáže dát dokonalou předpověď daleko do budoucnosti, může alespoň podat varování ohledně událostí spojených s klimatickými změnami, což budou pro lidstvo zcela zásadní informace, uzavírá svůj článek Michael McCarthy, redaktor Independentu pro životní prostředí.

Podle článku Michaela McCarthyho v deníku Independent ze dne 17. 1. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist