https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-oblibene-plaze-obsadily-premnozene-meduzy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Oblíbené pláže obsadily přemnožené medúzy

10.8.2006 02:00 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Pláže Středozemního moře jsou zaplaveny medúzami. Pravděpodobnou příčinou je globální oteplování, napsal deník Independent. Medúzy, jejichž žahavé buňky mohou člověku v extrémních případech způsobit i srdeční selhání, se přemnožily patrně kvůli stoupající teplotě mořské vody.
 

medúza
Foto: Colin Teo/Wikipedia
Na vině však může být i nadměrný rybolov, kvůli kterému medúzám ubyli přirození nepřátelé, a také znečištění vody podél pobřeží. Organizace Oceana, která minulý měsíc vyslala průzkumnou loď podél španělského pobřeží, zjistila, že na mnoha plážích došlo doslova k invazi medúz. "Tato zvířata jsme našli v celém Středozemním moři," řekl Ricardo Aguilar, který se průzkumné plavby zúčastnil. "Kolem Španělska jsme jich však napočítali víc než deset na každém metru čtverečném. Kam jsme se podívali, tam byly medúzy."

Mezi nejznámější medúzy patří měchýřovka portugalská, která může bolestivě popálit, nebo dokonce způsobit srdeční selhání. Podle španělských výzkumníků však převažovala talířovka svítivá, jež může vyvolat otoky, pálení a alergické reakce. I další vědci si rostoucího množství medúz všimli. Gianluca Sara z univerzity v Palermu chce na podzim na toto téma zahájit výzkum. Independentu řekl: "Nemám zatím přesná data, ale okolo pobřeží Sicílie pozoruji velký nárůst počtu medúz. Domnívám se, že za to může vyšší teplota vody a nadměrný rybolov."

Medúzy tráví většinu svého života na otevřeném moři, protože tam voda bývá slanější a teplejší než při pobřeží, píše Independent. Avšak někdy jim podle vědců začne vyhovovat i voda při pobřeží, například když se kvůli suchému období ztenčí přítok vody z řek. Podle organizace Oceana může za zvýšený počet medúz i rybolov. Rybáři totiž cíleně i náhodně loví hlavní přirozené nepřátele medúz: tuňáky, mečouny, makrely a mořské želvy, zvláště kožatky. Další příčinou invaze může být i zvýšená koncentrace živin v mořské vodě způsobená znečištěním z pevniny, případně změna směru mořských proudů.

Podle článku Stephena Castla v deníku Independent ze dne 8. 8. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist