https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-povodne-v-anglii-nejspise-souviseji-s-klimatickymi-zmenami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Povodně v Anglii nejspíše souvisejí s klimatickými změnami

24.7.2007 08:48 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci potvrdili, že silné deště, které v současné době sužují Británii, zavinila s největší pravděpodobností změna klimatu. Nová studie poprvé uznala, že k intenzivním srážkám dochází na některých částech severní polokoule kvůli globálnímu oteplování způsobenému lidskou činností, napsal deník Independent.
 

V některých oblastech Británie spadlo v posledních dnech za pár hodin tolik vody, kolik jindy za celé měsíce. Následné záplavy vyhnaly tisíce lidí z domovů. Ještě v neděli večer byly pod vodou rozsáhlé oblasti v Gloucestershire a Worcestershire, napsal deník. Velké množství lidí bylo stále ubytováno v náhradních přístřeších a na mnoha místech byla přerušena veřejná doprava. V hrabství Gloucester zůstalo okolo 150 000 lidí bez pitné vody, protože byla zaplavena vodárna. To samé hrozí i dalším 200 000 lidí. Obyvatelé v panice vykupují zásoby vody balené. Na jihu Londýna se objevil problém s kontaminací vody u 80 000 domácností a firem. Lidem z londýnského obvodu Sutton bylo doporučeno vodu převařovat, protože se do nádrží s pitnou vodou dostala voda dešťová.

Katastrofální záplavy postihly Británii ve velmi krátké době už podruhé. V červnu se po nebývale silných deštích ocitla pod vodou města na severu země, například Doncaster a Hull. Meteorologové se shodují, že letošní deštivé léto způsobilo vcelku běžné proudění vzduchu. Došlo však ke dvěma katastrofálním dešťům a diskutuje se o tom, zda příčinou těchto událostí může být globální oteplování. Všechny počítačové modely používané k předpovídání globálního oteplování totiž považují za jedny z jeho hlavních důsledků silnější deště a "extrémní dešťové jevy", uvádí Independent.

V posledních desetiletích dešťové srážky na některých místech světa zesilují. Nová studie má být zveřejněna ve středu a detaily jsou zatím udržovány v tajnosti, napsal deník. Hlavní zjištění však již upoutala pozornost a vyvolala diskuzi mezi předními meteorology.

Zdroj blízký studii podle Independentu řekl: "Vůbec poprvé je zde objevena 'lidská stopa' ve změně srážkových jevů pozorovaných na severní polokouli ve středních šířkách. To znamená, že za nárůst nemůže jen přirozená proměnlivost klimatu, ale je zde detekovatelný vliv lidí - klimatická změna způsobená emisemi skleníkových plynů. 'Lidská stopa' byla zaznamenána již dříve v růstu teplot, avšak dosud nikdy v dešťových srážkách. To je velmi významné. Někteří lidé budou argumentovat tím, že nemůžete vzít jedinou událost a aplikovat ji na klimatickou změnu. Co se však minulý pátek stalo v Británii, do těchto zjištění dobře zapadá."

Na studii se podílel i Peter Stott z Hadleyova centra, který se specializuje na hledání "lidských stop" v měnícím se klimatu. Minulý rok v září Stott zveřejnil studii dokládající, že za posledních 40 let se v Británii zvýšila teplota o celý stupeň Celsia a že to může být přímo způsobeno lidskou činností, napsal Independent. "Lidská stopa" se detekuje pomocí počítačové simulace klimatu s emisemi skleníkových plynů a bez nich, která je pak porovnána s daty ze skutečného pozorování. Podle výzkumu Petera Stotta a podle nové studie může být pozorovaný vzestup teploty a dešťových srážek jasně připsán scénáři s emisemi skleníkových plynů.

Podle článku Michaela McCarthyho v deníku Independent ze dne 23. 7. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist