https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-rozvoj-vetrnych-farem-brzdi-protesty-mistnich-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Rozvoj větrných farem brzdí protesty místních lidí

3.1.2008 08:47 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Výstavbu větrných elektráren v Británii blokují místní úřady. Nový výzkum zjistil, že dvě třetiny projektů větrných farem na pobřeží byly zamítnuty, napsal deník Independent.
 

Lokální úřady totiž odmítly v uplynulých 18 měsících třicet tři projektů. Schváleno jich bylo přitom pouhých patnáct, zjistila studie provedená ekology. Výrobci větrné energie podle Independentu varují, že v plánovacím procesu jsou pozastaveny - někdy i na celé roky - větrné projekty ekvivalentní osmi konvenčním elektrárnám, proto vyzvali k akci proti "nimbyismu" (NIMBY = not in my back yard), tedy kampaním místních obyvatel proti novým projektům.

Průzkum provedený organizací SERA, což je kampaň labouristické strany pro životní prostředí, odhalil množství projektů větrných farem, které byly zamítnuty. Organizace, jejímiž členy jsou i někteří ministři, varovala, že na vině je "nimbyismus" místních úřadů. Průzkum dále zjistil, že úřady obsazené labouristy schválily 64 procent posuzovaných projektů, ale úřady pod vedením toryovců jen 18 procent projektů, uvedl Independent.

Britská asociace pro větrnou energii (BWEA), která zastupuje 360 výrobců a dodavatelů energie, oznámila, že Británie by mohla naplnit svůj potenciál pozemních větrných elektráren, pokud by byly postaveny ty, které v současné době procházejí procesem plánování. Asociace varovala, že země nemusí dostát svým cílům rozvoje obnovitelné energie, pokud se systém územního plánování nezlepší. Andrew Pakes z předsednictva SERA podle deníku řekl: "Vláda je v opravdu složité situaci, protože vyjádřila silnou podporu větrné energii, ale více než dvě třetiny podaných projektů byly odmítnuty, nebo pozastaveny lokálními úřady. Tato čísla znamenají rovněž závažnou výzvu slibům Davida Camerona o potřebě reformovat konzervativce. Znovu a znovu pozorujeme, jak jsou projekty větrných farem zamítány toryovskými lokálními politiky."

Charles Anglin, ředitel pro komunikaci BWEA, podle Independentu uvedl: "Vždy se najde skupina lidí, která se organizovaně a hlasitě staví proti větrným farmám. Důvod je obvykle vizuální. Je to legitimní hledisko, ale je subjektivní. Nepochybně musíme bojovat proti klimatickým změnám, a to znamená změnit způsob, jakým používáme a vyrábíme energii."

Podle článku Bena Russella v deníku Independent ze dne 1. 1. 2008


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist